Доставят СРС-та на медиите, жалва се магистрат

Днес ВСС изслушва подслуваните "кадровици" в съдебната система

"Проблемът според мен е тежкото наследство на службите и прокуратурата, явно от там изтичат като контролирана доставка СРС-та към медиите", заяви председателят на Окръжния съд на Хасково Миглена Тянкова.

Тянкова беше изслушаха днес от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет по повод на публикуваните в медиите СРС-та, свързани с избирането на Камен Ситнилски за член на ВСС. Бяха публикувани няколко разговора на Тянкова с окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. От записите стават ясни задкулисни договорки за назначаването на членове на ВСС.

След изслушването й Тянкова заяви, че според нея се цели дискредитиране на конкретни личности в съдебната система. Извършва се подборен разстрел, на първо място насочен към Камен Ситнилски, коментира тя. Всички в системата имаме интерес във ВСС да влязат компетентни хора и професионалисти, подчерта Тянкова и напомни, че според закона за СРС-та информацията, получена от тях не може да се използва за друго, освен за предотвратяване, разкриване и доказване на тежки умишлени престъпления.

Преди десетина дни в медиите изтекоха записи на лобистки разговори от миналото лято около изборите за членове на ВСС от прокурорската квота. Заедно със Ситнилски са повикани още апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, както и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд - Хасково), и Христо Георчев (председател на РС - Свиленград).

Главният прокурор Сотир Цацаров пък съобщи на 11 юли, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС. "Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров.