Етичната комисия към ВСС ще разследва скандала със СРС-тата

На 15 юли предстои изслушане на Камен Ситнилски и двама прокурори

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет ще изслуша участници в публикуваните записани разговори със СРС.

Комисията се самосезира по случая с изнесените в сайта afera.bg материали. Тя поиска информация от главния прокурор дали има такива СРС, прилагани по отношение на лицата, цитирани в разговорите и причината за прилагането на такива СРС-та. Комисията търси и доказателствената цел, заради която са използвани, и дали тя е постигната.

Проверка установи, че източник на информацията са СРС, приложени по искане на ГДБОП. Било е образувано досъдебно производство срещу Емил Христов, прокурор от Бургас. Наблюдаващият прокурор е наредил тези доказателствени средства да се съхраняват в отдел за класифицирана информация.

В отговора на главния прокурор Сотир Цацаров се казва, че в хода на проверката, са установени пет такива дела, имащи отношение към лицата, чиито имена са публикувани. Проверката касае прокурорите Емил Христов и Иван Ванчев. След приключването й ще се прецени дали са налице данни за ангажиране на наказателна отговорност.

Комисията взе решение да покани в понеделник, 15 юли, за изслушване апелативен прокурор на Бургас Емил Христов, окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и членът на ВСС Камен Ситнилски.