10 словаци обърнаха ултраглупав Лудогорец - 2:1 в Братислава

Владо Стоянов спаси дузпа и после провали отбора, като направи нова в 92-ата минута

ВИДЕО ОТ МАЧА ТУК

 

Глупав Лудогорец позволи 10 от Слован да обърнат резултата от 0:1 до 2:1 и да спечелят първия мач от втори квалификационен кръг на Шампионската лига. Резултата в 65-ата минута за българите откри Теро Мантула. Той направи добавка след много добре изпълнен пряк свободен удар от Христо Златински. Вратарят на Слован Путночки не успя да избие добре, Мантула се оказа по-хитър и бърз и мушна топката под плонжа му във вратата. В 87-ата обаче резервата Юрай Халенар успя да изравни. Преди това в 67-ата съдията свирна дузпа за фаул на Йордан Минев срещу Кладрубски. В 92-ата пък Владислав Стоянов направи втора дузпа, котято този път не можа да спаси и словаците биха с 2:1. Малко по-рано българският вратар се прояви отлично и хвана наказателния удар.

 

Двубоят започна повече от неприятно за разградчани. От 81-ата минута пък българският шампион игра с човек повече заради червен картон на Ерик Грендал. Той беше предупреден за втори път за адски груб фаул срещу Светослав Дяков. Още в 8-ата минута треньорът им Ивайло Петев трябваше да направи принудителна смяна. Контузия получи звездата и централен нападател на тима Мишел Платини. На негово място на терена се появи Роман Безяк. Две минути по-рано и Самуел Словак трябавше да извади принудително капитана на Слован Жофчак и на негово място пусна в игра Хоховски.

 

Футболистите на Лудогорец започнаха мача по-мотивирано и с преса. До 10-ата минута играта се водеше повече в половината на домакините. Въпреки това играчите на Ивайло Петев не създадоха чисто голово положение. Домакините показаха, че няма да изневерят на стила си и ще играят много твърдо. Най-тежко това изпита Дани Абало, който беше много активен от началото на мача.

 

В 33-ата минута Владислав Стоянов се прояви отлично, след като изби опасна топка след изпълнение на пряк свободен удар от футболист на Слован. След 10-ата минута Слован изравни играта и мачът стана равностоен. Лудогорец обаче се държеше добре и използваше всяка въможност да погледне към вратата на съперника. Така и не успя обаче да създаде опасно положение.

 

Ново много опасно положение създадоха домакините пред вратата на Лудогорец в 39-ата минута. Владислав Стоянов обаче се хвърли самоотвержено и успя да спаси отбора си. След центриране отляво на Фрощ нападател на домакините Хлоховски успя да изпревари Йордан Минев и отправи силен удар с глава. Стоянов обаче се хвърли и изби топката от голлинията. След 30-ата минута Слован натисна Лудогорец и успя да създаде проблеми на българския шампион. В 43-ата минута Ерик Прендел фаулира Роман Безяк пред наказателното поле Българите получиха право да изпълнят пряк свободен удар. Зад топката застана Иван Стоянов, но мощният му шут мина над напречната греда на вратата на Путночки.

 

След подновяването на играта през втората част съперниците се откриха и започнаха да редуват опасности пред двете врати. При една такава в 51-ата минута Роман Безяк изпусна най-чистата ситуация за гол в полза на Лудогорец. Нападателят на българския шампион получи топката при разбъркване в малкото наказателно поле, но не успя да я насочи във вратата и тя излезе в аут. В 53-ата обаче Слован имаше отлична възможност да поведе след бърза атака. Топката беше върната почти от аутлинията към нахлуващия и непокрит Месарош. Той получи кълбото и от границата на наказателното поле изстреля истинска бомба, но не уцели рамките на вратата.

 

В 65-ата минута българите получиха право да изпълнят пряк свободен удар. Зад топката застана Христо Златински, който го изпъни много коварно. Вратарят Путночки не успя да изчисти добре. Топката попадна у Теро Мантула, който я търкулна под плонжа му. Две минути по-късно съдията свирна дузпа за фаул на Йордан Минев срещу Кладрубски. Владислав Стоянов обаче се прояви отлично и хвана наказателния удар. Българският вратар е героят за Лудогорец в този мач. Стоянов заключи вратата си и спаси всичко, каквото трябваше в тази среща. Двубоят започна повече от неприятно за разградчани.

 

В 81-ата минута Ерик Грендел беше изгонен с втори жълт картон и съответно червен за много груб фаул срещу Светослав Дяков. Въпреки че останаха с човек по-малко домакините не престанаха да търсят изравнителното попадение. И в крайна сметка стигнаха до него. В 87-ата минута опитният Юрай Халенар, който се появи на терена в 75-ата, се разписа от 20 метра. Шутът беше толкова силен, че българсикят вратар не успя да се справи с него и резултатът стана 1:1.

 

В последните минути Лудогорец допусна шокиращ обрат. В 92-ата Владо Стоянов излезе неразчетено и направи дузпа, която после не успя да спаси. Така Слован обърна резултата в слоя полза - 2:1 при това с човек по-малко. 

 

СТАТИСТИКА:
Първи мач от втори квалификационен кръг в Шампионската лига
СЛОВАН (БРАТИСЛАВА) - ЛУДОГОРЕЦ 2:1

0:1 Теро Мантула 65 

1:1 Юрай Халенар 87

2:1 Юрай Халенар 90+2

 

СЛОВАН: 30. Путночки, 2. Йосимов, 16. Горосито, 21. Колчак, 8. Грендел, 10. Жофчак-капитан (6-Хлоховски, 65-Лестер Пелтиер), 11. Милинкович, 12. Мешжарос, 18. Багайоко, 6. Форщ (75-Юрай Халенар), 17. Кладрубски 

Резерви: 22. Полачек, 3. Нинай, 4. Чикош, 7. Хлоховски, 29. Якубек, 9. Халенар, 77. Пелтиер

Треньор: Самуел Словак

 

ЛУДОГОРЕЦ: 21. Вл. Стоянов, 4. Мантула, 25. Минев, 27. Моци, 80. Кайсара, 8. Ешпиньо, 18. Дяков-капитан, 23. Златински, 17. Дани Абало (52-Михаил Александров), 73. И. Стоянов (75-Димо Бакалов), 99. Платини (9-Роман Безяк)

Резерви: 91. Чворович, 20. Шоко, 77. Витиня, 10. Ернандес, 7. Александров, 9. Безяк, 19. Бакалов

Треньор: Ивайло Петев

 

Жълти картони: Иржи Кладрубски, Ерик Грендел, Кладрубски (Слован); Светослав Дяков, Димо Бакалов, Владислав Стоянов (Лудогорец)

 

Червени картони: Ерик Грендел (Слован)

 

Съдия: Антъни Тейлър (Англия)

 

Стадион: "Пасиенски", Братислава, Словакия

 

ПОВЕЧЕ СПОРТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК.