Meстан го удря на популизъм: Всичко е в интерес на народа!

Лидерът на ДПС призова за уважение към президентската институция

Актуализираният бюджет ще се обсъжда именно в интерес на българските граждани. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при обсъждането на актуализацията на Бюджет 2013 г.

"Дневният ред на обществото е по-скоро именно актуализираният бюджет. Няма нищо отговорно, нищо мъдро в добре организирания опит актуализираният бюджет да се представи като някаква опасност за българския национален интерес и за българските граждани", подчерта още Местан.

Според него не е късно президентът да възстанови своята медиаторска роля. Местан добави, че се обръща към държавния глава и няма да му отговори с недоверие. "Длъжни сме да се отнасяме с уважение към президентската институция. Той няма доверие в двете партии, които стоят зад кабинета. Но ние вярваме, че не е късно той да възстанови своята медиаторска роля, защото му е задължение по Конституция."

"Време е да се опитаме да спрем, както казва и президентът, и с реваншистките нагласи, и с непрекъснатото връщане на лентата назад. През февруари подадохте оставка. Февруари е месецът, след който оставаха само два-три месеца на края на мандата ви. Днес говорим не за месеци преди края на мандата на Пламен Орешарски, а дни от началото на мандата му. Трябва да чуем както гласа на протестите, така и гласа на подкрепящите правителството", заяви Местан.

Накрая той припомни, че от вчера протестите имат ново лице, два нови символа. Едното е пианото – събуденото гражданско общество. А другото е павето. И никой няма право на генерализиране на оценки – да на пианото, но не на павето.