С протести и без протести, актуализацията си мина на първо четене

Пари за увеличаване на заплати и пенсии няма

Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. след разгорещени дебати и удължено работно време.

Общо 213 народни представители гласуваха, от които "за" 115, „против” 88 и 10 въздържали се. Един депутат от ГЕРБ и всички от "Атака" се въздържаха.

Проектозаконът предвижда дефицитът да се увеличи с около 500 млн. лева, както и да бъде емитиран 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година. В проектозакона не са заложени увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Плановете са по-големите разходи да се насочат към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

По думите на финансовия министър Петър Чобанов промените се правят, за да може държавата да се превърне в предвидлив партньор на бизнеса. Според депутати от ГЕРБ обаче актуализацията ще вкара страната в опасната спирала на бюджетните дефицити.