Оланд мераклия да помага в спора за името на Македония

Имаме добри отношения с всички страни на Балканите, похвали се френският президент

Френският президент Франсоа Оланд предложи по време на срещата на върха на страните от Западните Балкани в Любляна посредничество на Франция в опит да се уреди конфликта между Гърция и Македония за името.

Атина и Скопие не могат да се споразумеят за името на Македония, откакто тя обяви независимост през 1991 г. Гърция, една от провинциите на която носи името Македония, смята, че то принадлежи единствено на нейното културно наследство. Затова тя блокира усилията на Скопие за влизане в НАТО и за напредък към членство в Европейския съюз.

Като подчерта "качествените отношения" между Франция и Гърция, Франсоа Оланд посочи, че неговата страна е "готова да търси решение". "Въпросът за името в момента блокира процеса и ние наистина не можем да оставим нещата така", подчерта президентът на съвместна пресконференция със словенския си колега Борут Пахор.

В по-широк смисъл Оланд припомни "ангажимента на Франция да открие европейските перспективи". "Ние можем да разговаряме с всички, ние имаме добре отношения с всички страни на Балканите", добави френският президент.