Кутев пак се заяде с протестиращите

Било по-трудно да изкараш хората на Бузлуджа, отколкото на жълтите павета

"Напълно безспорно на Бузлуджа имаше подкрепа за правителството." Това каза депутатът от БСП Антон Кутев по БНР.

"Там наистина имаше 50 хиляди души и това не са 50 хиляди души, които се разхождат по жълтите павета след работа, защото да събереш хора, които са на жълтите павета след работа е не толкова трудно, колкото да ги качиш на върха на планината." Това, че тези хора бяха горе беше недвусмислена подкрепа за БСП и за правителството, защото в този момент нямаше съмнение, че тези хора подкрепяха и правителството, заяви Кутев.

По думите му тази подкрепа легитимира БСП в този диалог. "Очевидно от Бузлуджа е ясно, че има едни граждани, които не ни искат, но има и граждани, които ни искат, което променя формата на диалога", обяви народният представител.  "Това не означава, че ние имаме право да не водим диалог и с другите граждани, както и с другите политически сили. Така че диалогът, който ние сме длъжни да проведем в обществото в никакъв случай не се е променил като форма и продължаваме да търсим начин да говорим с протестиращите на жълтите павета", уточни още Кутев. Депутатът от БСП се зачуди защо протестиращите срещу кабинета "Орешарски" не излъчват лидери. "Трудно си го представям, защото те не излъчват някаква форма на лидерство, която да започне разговори и те имат основно категорични изисквания, които са неприемливи", заяви той.

Кутев беше помолен да коментира и снимките на белия автобус, с който бяха изведени депутатите в нощта на 23 срещу 24 юли. От тях ясно се вижда, че прозорецът на превозното средство е счупен отвътре, а не отвън от протестиращите, които обсаждаха Народното събрание. По думите на депутатът от БСП обаче:
"Не беше счупен един прозорец, а най-малко пет. Второ - за да се счупи прозорецът на един такъв автобус са необходими минимум 4-5 камъка. Един камък не чупи прозорец. Категорично полицейски палки не са удряли по автобуса и не са имали никакво основание да го правят. Това бяха камъни и бяха стотици камъни", заяви Кутев.