На пиян англичанин климата му пречи

Алкохолните изцепки на британците у нас били заради времето, смята консулът им

"Климатът е виновен за малката алкохолна издръжливост на британците, които почиват в Слънчев бряг." Това заяви консулът на Великобритания Джон О'Шонеси на среща с представители на хотелиерския бизнес в курортното градче. Думите му са по повод на вече станалите традиционни инциденти с подпийнали младежи от Великобритания, които идват да летуват у нас заради ниските цени на алкохола.

От британското посолство се надяват да възпрат гражданите си от забъркване в неприятни случки по българското черноморие с кампания наречена: "Ваканционен махмурлук" , която стартира британското посолство.

"Стремим се да достигнем до туристи между 16 и 30 години. В постерите се съдържа полезна информация за това как да се реагира, за да не се допусне инцидент. Туристът да бъде внимателен, когато е на балкона в хотела си - безразсъдното държание може да му коства живота", обясни консулът пред събралите се в Слънчев бряг хотелиери.

"Пий и не прекалявай! А при спешен случай, звъни на 112!" – гласи надпис върху подложки за чаши, който ще напомня на младите британци, че забавленията трябва да са с мярка.

За една година 24 англичани са намерили смъртта си в България. В това число са и туристи, починали по естествен път.

На срещата хотелиерът Веселин Налбантов от своя страна призова да бъдат проверени туроператорските фирми, които водят в България гости за алкохолен туризъм. Става въпрос за оператори от Скандинавието, Германия, уточни той.

"Eвтиният алкохол, който се продава в супермаркетите в Слънчев бряг е една от основните причини за нещастните инциденти с млади туристи в курорта. Това се случва в хотели, които приемат младежи, избрали България заради достъпният алкохол", каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците.
Иванова посочи, че ол инклузив-базите по-рядко отчитат инциденти с пияни летовници.

"Не виждаме вариант, в който да изгоним супермаркетите от централната в западната зона, където е по-спокойно и почиват предимно възрастни туристи и семейства с деца", коментира Иванова.

Участниците в разговорите отчетоха, че нещата постепенно по морето започват да се променят. Тази година баркроуловете били ситуирани само в заведенията, нямало ги нелицеприятните гледки от голи и пияни туристи по алеите, а  туроператорите сключвали договори за повече културни събития.