Над милиард за здраве през следващия програмен период, обяви Андреева

Стратегията на здравното министерство вече е готова

"Близо 1 млрд. лева ще бъдат отделени за българското здравеопазване през следващия програмен период." Това заяви по време на посещението си в  университетската болница "Света Марина" във Варна здравният министър Таня Андреева. Средствата ще бъдат разходвани в няколко основни направления – Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации. Същите приоритети са заложени  и в новата здравна стратегия, която Министерството на здравеопазването е започнало да разработва преди около два месеца и която вече е готова, съобщи Андреева. Тя допълни, че предстои новата здравна стратегия да бъде представена на обществена дискусия за разискване.
Министър Андреева изтъкна, че УМБАЛ "Света Марина" е от чудесните примери за това, че в България нещата могат да се случват по най-добрите начини. Болница – абсолютно конкурентно способна на всички европейските и световните такива.”
Д-р Андреева подчерта още, че много от постигнатите неща в "УМБАЛ "Света Марина" са благодарение на усилията на ръководството на лечебното заведение и на европрограмите, които все повече ще се развиват през следващия програмен период.
Средствата, вложени за извършване на строително-ремонтни дейности на "Св. Марина" и за закупуване на медицинска апаратура и обзавеждане, са над 730 000 лева. Осигурени са от субсидия от МЗ, собствени инвестиции на лечебното заведение и спонсорство от дарители.