Заплетоха красиви гривни в "Работилницата за чудеса"

Мари от Франция, Каша от Полша, Емилио от Испания и Емилс от Латвия, европейските доброволци на инициативата, се постараха да помогнат на участниците

В горещия съботен ден на 27 юли над 30 души – дечица на различна възраст, майки, баби и един татко, изкараха два страхотни часа в седмата Работилница за чудеса на Фондация СМАРТ – клон София. Този път всички се учиха да правят основни възли при декоративната техника макраме. С освободено въображение и обединени усилия създадоха много и интересни гривни от различни по цвят и вид конци и пъстроцветни мъниста.

Мари от Франция, Каша от Полша, Емилио от Испания и Емилс от Латвия, европейските доброволци на инициативата, се постараха да помогнат на участниците и много скоро всички около масите активно си съдействаха, обменяха идеи и се насърчаваха. "Жалко че трябва да тръгвам, но дъщеря ми е само на година и два месеца и вече се поумори. Тя "порисува" малко, а на мен ми беше много интересно", сподели млада майка, която междувременно се бе обадила на свои приятелки и те скоро дойдоха. "Дъщеря ми много обича да плете. Отново сме тук, този път и с една нейна приятелка – хубаво е да има такива инициативи, защото в забързаното си ежедневие просто все не намираме време да правим подобни неща вкъщи", каза друга майка. "Нещата, които ни предлагате, са разнообразни и с нетърпение очакваме следващата работилница. Благодарим ви!" С тези думи си тръгна друго семейство.

Отново гостоприемен домакин беше ОКИ Дом на културата "Красно село" на бул. "Цар Борис III" №41. Материалите бяха осигурени от Фондация СМАРТ – клон София благодарение на финансирането от Столична програма "Култура" на Столична община за 2013 г. по направление "Любителско изкуство и детско творчество". Проектът "Работилници за чудеса" се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

"Работилници за чудеса" са алтернатива за пълноценно използване на свободното време. Те могат да се превърнат в неповторими семейни приключения, в които хората да си припомнят удоволствието да бъдат и да правят неща заедно. Те са още и провокация на творческото у всеки участник и стимул за търсене и разширяване на личния кръгозор в сферата на културата и приложните изкуства. Съчетавайки в едно играта, неформалното образование и забавлението, Работилници за чудеса са страхотна възможност за общуване с удоволствие и в дух на толерантност.

В общо 13 работилници, които се провеждат два пъти месечно през периода май-октомври 2013 г., ще се изработват най-разнообразни предмети за украса и подаръци от хартия, кожа, платове, вълна, мъниста, ширити, шнурове, както и от различни вече използвани, предвидени за изхвърляне материали. Освен това ще представяме любопитна информация за празничните традиции на българите.