Ексклузивно! Жоро Милионера призна! Той откраднал парите

Откровението свива присъдата на Георги Енев с 1/3

Георги Енев се призна за виновен в кражбата на близо милион и половина лева, предаде репортер на Plovdivutre.bg от съда. Пред магистратите той заяви, че съжалява и избра да бъде съден по съкратена процедура. Така присъдата му ще се редуцира с една трета.

Пред съдебния състав прокурорът Делян Пинчев поиска за Енев 20 години затвор при първоначален строг режим. По делото има направени 6 експертизи, включително две ДНК. Те безспорно паказали, че Георги Енев е извършил обира. Обвинителят подробно описа как охранителят е планирал и извършил обира.

Енев бил нает във G4S през февруари м.г. В следващите 5 месеца той научил процедурите за превоз на пари и ценности. Разбрал е, че само с един ключ може да отвори повечето прегради в товарното оделение на бусовете на фирмата и си го набавил. Дни преди кражбата той закарал колата на баща си – Опел Кадет на улица ”Петрова нива” в Кючук Париж, тъй като маршрута на инкасо колата през въпросната седмица минавал наблизо. Когато той заел мястото на липсващ шофьор, Енев получил пълен контрол над автомобила. Той направил обиколка с колегата си Манчо Юруков. Към 13:30 Енев спрял на кръстовището на бул. ”Никола Вапцаров” и ул. ”Димитър Талев”. Той помолил своя колега да вземе дюнери от близко зведение за почерпка.

След като останал сам Енев закарал с буса на ”Петрова нива”, отключил товарния отсек и задигнал българска и чужда валута за общо над 1,47 милиона лева. Парите натоварил в Опела на баща си и избягал в посока село Храбрино и хижа Родопски партизани, където дирите му се губят. Според прокурор Делян Пинчев охранителят е искал освен да се облагодетелства още да ”отмъсти” на работодателя си за наложена му санкция, и да ”накаже” банките.

Защитата пък изтъкна, че присовената сума е значителна, но престъплението не е с особена обществена опасност, тъй като Енев не е заплаха. Той е с чисто минало, трудоустроен и без нарушения преди кражбата, семеен с дете. Възможността да извърши престъплението е предпоставена от фирмата, тъй като там имало сериозни нарушения на процедурите. Специалния ключ е бил само един, предвиден за извънредни ситуации. Регионалният мениджър обаче го давал свободно на служителите. Манчо Юруков пък е напуснал камиона въпреки, че е било нередно.

При обира няма пострадали, нито съпъстващи престъпления, а щетите на фирмите са възобновени от застрахователите. Освен това обвинаемитя призна вината си, изтъкна още адвокат Георги Кутрянски. Според защиата Енев трябва да лежи до 15 години.

В залата бяха показани част от доказателствата, събрани по делото – ключове, черна фланелка, черен панталон, вилица, служебна карта, папка с графика на охранителя в деня на обира и найлонова торба.

По-рано съдия Силвия Цанкова прие гражданския иск на охранителната фирма "G4S Секюрити Сървисиз България" АД , в която е работил Георги Енев. Двамата адвокати на компанията, подкрепени от представителите на ограбените банки, поискаха обезщетение близко до откраднатата сума. Тъй като обаче застрахователите са покрили по-голямата част от липсващото, искът бе допуснат само за разликата от 182.25 лв. Затова той бе оттеглен.

Майката на Енев – Донка Енева, която бе в списъка със свидетели, заяви, че ще се възползва от правото си да не дава показания. Бащата на подсъдимия - Тодор не присъства, тъй като е в чужбина. В съда бе бившата съпруга на Георги Енев - Петя Кръстева. Тъй като делото тръгна по съкратената процедура обаче, свидетелите бяха освободени от даването на показания.

 

Георги Енев извърши обира на 22 юни м.г. Той помолил колегата си да слезе от инкасо автомобила да му купи дюнер. Появи се информация, че двама свидетели го видели как прехвърля торбите с парите в личния си „Опел Кадет” на ул. „Петрова нива” в Пловдив. Охранителят избягал с колата си. Няколко дни по-късно се предаде сам.