Уникална смяна на стари кранове до паметника "Васил Левски"

"Софийска вода" извърши прецизно две сложни ремонтни операции

През нощта на 30 срещу 31 юли 2013г. "Софийска вода" подмени два спирателни крана Ф 400 и Ф 800 в централната част на столицата. Сложността на операцията бе свързана и със запазването на целостта и представителния вид на градинките пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и около паметника „Васил Левски” в разгара на туристическия сезон в центъра на София.

Подготовката на операцията по подмяната започна преди няколко месеца, като бе предварително съгласувана със съответните дирекции в Столична община, КАТ, „Зелени системи” и „Електротранспорт”, като възстановяването на нарушените тревни площи и трайни настилки ще се извърши максимално бързо и те ще бъдат изцяло възстановени, заявиха от дружеството.

За вдигането на големия спирателен кран с тегло 3,2 тона се наложи изключването на контактната мрежа на тролейбусите, инсталиране на кран с товароподемност 55 т със стрела 100 м на бул.”Васил Левски”.

Същинската операция започна в 2 часа след полунощ с вдигането на 3-тонна бетонна плоча и на полагане на авариралото съоръжение на специална площадка. Прецизната последователност на добре разчетените и извършени действия по демонтаж, монтаж и заваръчни работи направиха възможно пускането на питейната вода да започне още в 6 часа и 10 минути сутринта в началото на работния ден много преди обявения срок.

Подмяната на неработещия кран от 1984г. ще позволи възстановяване на гъвкавостта на системата и по-добро управление на водоснабдяването в централната градска част, както и възможност за по-добра реакция при аварийни ситуации. Тя намалява времето за безводие при аварии в центъра и загубите на големи количества питейна вода, ако те се случат, както и осигурява алтернативни варианти за водоснабдяване в случай на авария.

Инвестиционната и ремонтна програма на „Софийска вода”АД се подготвя месеци предварително и няма как да е съобразена със синоптичната прогноза. Осъществяваните планови дейности през горещите летни дни са предопределени от няколко основни фактора: добри атмосферни условия за извършването на качествен ремонт, сезон на отпуски и съответно – създаване на неудобство за по-малко клиенти на ВиК дружеството, а извършването им в малките часове на денонощието избягва предизвикването на затруднения за уличното движение. Компанията полага максимални усилия за съкращаване на обявените срокове за извършване на необходимите дейности и се надява да среща и в бъдеще разбиране от своите клиенти за временно причинените неудобства, които целят трайно по-качествени водоснабдителни услуги.