Съкращения в Министерство на здравеопазването обяви Андреева

Нямало списък с 30 души, които да бъдат назначени във ведомството

Около 20 души ще бъдат съкратени в Министерство на здравеопазването, като някои от тях са оставени на изпитателен срок. Това заяви в Министерски съвет министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тези хора не са уволнени, а съкратени, уточни тя. По думите й кадровите промени в министерството  са само с оглед преструктуриране на дейността и малко икономисване на ресурс от фонд „Работна заплата".

Администрацията в министерството е много раздута, смята Андреева. На въпрос на какъв принцип се правят съкращенията, здравният министър отвърна, че има изготвен нов устройствен правилник, заради който е съкратена и част от администрацията на министерството. Запитана дали в министерството е пристигнал списък с имената на 30 души, които трябва да бъдат назначени на работа, министърът на здравеопазването отговори: „Няма такова нещо. Това са слухове. Ако някой има такъв списък, нека да го покаже.
От съкращенията  на служители Министерство на здравеопазването ще спести около 200 000 лева. Д-р Андреева обясни, че тази година спестените средства ще са по-малко защото остават само няколко месеца до края на годината.
Тя посочи още, че министерството трябва да намери и още 200 000 лева, които заедно със спестените пари, ще отидат за болницата в Карлуково.

"Психиатричните болници са тотално изоставени от държавата и това е единственият начин, по който те биха могли да бъдат поддържани", коментира министърът на здравеопазването, допълни Андреева. Необходимите още 200 000 лева ще дойдат икономии на самото министерство", обясни тя.

Таня Андреева обяви още, че от вчера в пресцентъра на Министерство на здравеопазването са назначени трима души.