Леле, мале, страх! На Цонев му се привидяха екстремисти

Икономиката е заплашена от рецесия, повтори тезата си той

"Слава Богу, че не удължихме работата вчера", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия. Така той коментира вчерашното спешно прекъсване на заседанието по актуализиране на бюджета заради прииждащите към сградата на парламента протестиращи.

Към 16:30 часа депутатът от ДПС бе "изловен" от микрофоните в Народното събрание да се обръща към председателя на парламента с думите Михаил Миков: "Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Това е бавене, за да ни блокират вътре в парламента. Да не пита после, ама аз не знаех".

Пред телевизията Цонев заяви, че не се страхува нито от протестиращите, нито от бой, а само от Бог. По думите му обаче на протестите има екстремисти и е станало ясно, че те са били викани вчера по телефона, за да блокират Народното събрание.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси отказа да  уточни кой е викал "екстремистите" по телефона, но обвини депутатите от ПГ на ГЕРБ, че от 13 часа нататък са започнали да прилагат "парламентарни хватки" за удължаване на  работния ден.

Като примери той посочи прегласуването на всяка процедура и заявените по седем изказвания наведнъж, когато обикновено те били  2-3.

Цонев дори заяви, че е влязъл в конфликт с колегите си от БСП и ДПС, защото е настоял парламентарното заседание да се удължи до 16 часа, за да бъдат приключени обсъжданията по бюджета. „ Но погато  видях накъде отиват нещата и усмихнатата физиономия на Цветан Цветанов, който ми клатеше глава",  уточни той.

Припомняме, че народните представители вече преживяха едно блокиране в сградата на парламента. То се случи на 23 юни и тогава депутатите също обсъждаха прекрояването на бюджета.Заради обсадата се наложи парламентаристите да бъдат изведени с бял автобус от Народното събрание. Превозното средство обаче попадна в центъра на протеста и след неуспешен опит за маневри и евакуация, народните представители бяха върнати в сградата на парламента. Няколко от стъклата на злополучният автобус бяха счупени. Затова бяха обвинени протестиращите. По-късно вината падна върху полицията. От любителски фотографии, разпространени в интернет, се вижда как прозорците на автобуса са чупят от полицейски щит вътре, а не от речни камъни хвърлени отвън.

Цонев обаче разказа на всеки прозорец в белия автобус е имало поставен предварително щит. Парламентаристите пък са се наредили по следния начин: мъжете са седнали до прозорците, а повечето жени са били клекнали на пътеката. Депутатът от ДПС разказва, че прозорецът до него първо е бил счупен с камък, като стъклото първоначално се е пропукало, а с втори камък е било счупено, като по него са се посипали стъкла.

"Аз държах щита, за да предпазя от влизането на още камъни", потвърди той, като допълни, че все пак в автобуса са влезли още камъни - "речни и обли, не бяха от улицата". "Това е истината", заключи Йордан Цонев.

Той коментира и процесите в икономиката.

"Данните от анализа на развитието на икономическата ситуация в страната през последните 9 месец показват, че потреблението се свива, инвестициите също.

Ръстът за последното тримесечие е 0,4%, а беше предвиден ръст от 1%", посочи Йордан Цонев.

По думите му преминем ли 0%, сме в рецесия, а 0,4% е в рамките на статистическата грешка.

"Свитите приходи за шестмесечието също говорят за такава тенденция", посочи той.

На въпрос защо са си гласували ваканция, при положение, че има такава тенденция, Цонев отговори, че те депутатите не са свръхчовеци.

Депутатът от ДПС заяви още, че изпълнението на приходите за петмесечието, преди да влезе този кабинет, сочат преизпълнение спрямо предходната година с 1,8%, а заложеното в бюджета е 8,7%.

"Ако този темп на преизпълнение се запази, ние наистина ще имаме дупка от 1 милиард", каза той.

За актуализацията на бюджета Цонев заяви, че другият вариант е да се вземат пари от фискалния резерв и той да бъде намален. Но това не е политика, БСП и ДПС одобряват.

По въпроса за контрабандата той заяви, че са предприети няколко мерки, като първата е създаването на звено, което ще се бори с ДДС измамите.

"Дори и целия акциз да съберем, той няма де е повече от 300 млн. лева. Дори да спрем източването на ДДС не може приходите да се повишат с повече от 300-400 млн. лева. В този бюджет това не върши работа", заяви председателят на бюджетната комисия.

Запитан дали правителството ще прибегне до втори заем Цонев отговори: "Дано не се наложи. Мисля, че няма да се наложи".