Желязкова: Кметът не ми вдига, звъня на Бойко

Мисия Пловдив

01-08-2013, 13:59

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избраха тайно новия кмет на "Южен" (СНИМКИ)

Нови рокади в ГЕРБ, махат кмета на "Западен"

Нови кметове поемат "Западен" и "Южен" в Пловдив

Бурни дебати до късния следобед в местния парламен предизивка предсрочната смяна на районния кмет в "Западен". Старейшините сложиха Димитър Колев в стола на Десислава Желязкова.

Червенокосата дама бе начело на западната администрация 2 години. Изненадващо Иван Тотев предложи тя да бъде освободена.

Няма никакви мотиви за отстраняването ми, коментира по-рано днес пред журналисти Желязкова. Тя каза, че кметът изобщо не й отговарял по телефона. Търсила контакт с Бойко Борисов, за да го запознае с едноличното управление на Тотев, но засега без успех. Няма да подам оставка от ГЕРБ, докато не чуя становището на партийното ръководство, заяви Желязкова. По думите й пловдивската организацията на партията не е същата като преди две години. Подозира, че решението за отстраняването й може да бъде върнато от областния управител Венцислав Каймаканов и нищо чудно отново да се върне като районен кмет. Ще се боря до последно, защото така съм възпитана. Ще отстоявам позициите си, за да покажа на младите, че има смисъл да останат, заяви Желязкова.

Наследникът й Димитър Колев е 35-годишен икономист. Пред медиите той посочи, че предложението да стане районен кмет дошло от Тотев. Колев е управител на хотел "Здравец" във Варна, в куротния комплекс "Чайка". Съпругата му се занимавала със семеен бизнес.

Каза, че познава Желязкова от 2006 година и си партнирали по различни проекти в района. Не пожела да й даде оценка, но благодари за работата й. Колев засега няма да прави рокади в кметството, с говорката, че тепърва ще се запознае с работата. Приоритет в работата му ще бъдат зелените площи, чистотата и детските и спортните площадки.

В началото на дебата по нейното остраняване Желязкова излезе на трибуната. Тя посочи, че не знае мотивите, заради които искат да напусне, и даде думата на старейшините от ГЕРБ за коментари и въпроси към нея.

Кметицата на "Западен" получи подкрепата на съветниците от НИЕ. Славчо Атанасов заяви, че кметът Тотев не е нито монарх, нито сатрап. Затова той трябва да мотивира решението си. Не само съветниците, но и гражданите имат право да знаят. Рокади не се правят така тихомълком. Имате право на таен вот - възползвайте се, призова ги бившият градоначалник. Той посочи, че кметицата вероятно си е навлякла гнева на свите колеги, защото не е достатъчно "послушна".

Николай Радев от левицата пък заяви, че групата му няма да участва в рокадите. Когато една партия се разпада, можеш само да стоиш и да гледаш, отсече социалистът. Срещу него скочи Гошо Къчков, който пък изтъкна скандалните назначения в кабинета "Орешарски."

В крайна сметка дебатите не предотвратиха смяната. Желязкова беше освободена с 28 гласа, а за Димитър Колев гласуваха 33-ма.