Виновниците за "Ораново" да понесат отговорност, прикани Плевнелиев

Президентът очаква разследването да разкрие възможно най-скоро причините за инцидента

Вярвам, че виновните за трагедията в рудник "Ораново" ще понесат своята отговорност, казва президентът Росен Плевнелиев в изявление, разпространено от прессекретариатът на държавния глава.

 

"През последните две седмици с безпокойство и тревога следях развитието на издирвателната операция в рудник "Ораново"", посочва се още в изявлението. "Всички ние бяхме водени от надежда и искрена вяра, че усилията ще се увенчаят с успех и затрупаните миньори ще бъдат открити живи. За съжаление, днес с покруса научихме новината за потвърдената им гибел. Възхищавам се на отдадените и последователни действия на спасителните екипи, които положиха изключителен труд, за да се притекат на помощ на пострадалите. Те се превърнаха в рядък пример за съпричастност и героизъм и спечелиха благодарността и уважението на цяла България."

 

Плевнелиев изрази надежда, че започналото разследване ще разкрие възможно най-скоро причините за инцидента и, ако се установи липса на адекватен контрол или неспазване на мерките за безопасност, виновниците дапонесат своята отговорност.

 

Президентът поднесе съболезнованията си на близките и колегите на загиналите.