Хитри "търговци" разсипват кошници с плодове пред летовници, искат им пари

Докато притеснените чужденци вадят портмонетата си да заплатят зарзавата, нагли апаши им крадат всички пари

Мними търговци на плодове или зеленчуци, пренасящи ги с кошници, нарочно разсипват продукцията пред чуждестранни туристи, след което резултат им искат пари за нанесените щети, съобщиха от полицията.

Въпреки активната полицейска дейност на територията на най-големия курортен комплекс в България Слънчев бряг, все още се засичат инцидентни случаи за изгорели летовници по схемата за измами.

Туристите от добро възпитание и в желанието си да не влизат в излишни конфликти, добронамерено вадят портфейлите си, като в този момент "псевдо-търговците" изтръгват съдържанието им или директно целия портфейл от ръцете на чужденеца и побягват в неизвестна посока.

"До момента са установени няколко групи от подобни "търговци", като самоличността на участниците в тях, вероятно по почина на превантивната кампания срещу уличния чейндж, ще бъде популяризирана с брошури и плакати сред почиващите в Слънчев бряг, Несебър и Свети влас", обясниха от полицията.

Както Burgasutre писа в края на миналия месец бяха разпространени снимки на улични сарафи, мамили доверчиви летовници с по-изгоден курс. 

Според директора на ОДМВР-Бургас комисар Милен Димитров специализираните полицейски операции по линиите "Наркотици" и "Грабежи и кражби на лично имущество" ще продължат и през следващите дни. Паралелно ще се работи и по "Пътна безопасност", "Джебчийски кражби" и "Уличен чейндж".

Проверките са част от цялостната полицейска стратегия за намаляване на рисковите ситуации в Бургаски регион, както за постоянно живеещите граждани, така и за гостуващите български и чуждестранни туристи по Южното Черноморие. В тази посока предстоят серия от превантивни прояви, инициирани от бургаската полиция, като първата от тях стартира в края на следващата седмица в Слънчев бряг и Несебър и е свързана с "Пътната безопасност".

За шофьорите, спазващи правилата за движение по пътищата и съобразяващи скоростта си с указаната в пътните знаци, са предвидени приятни изненади и подаръци, популяризиращи превантивната дейност на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР – Бургас.