Фалшив сигнал за нови пострадали в рудник "Ораново"

Вчера вечерта мъж се обадил на тел. 112, съобщил за авария

Фалшив сигнал за нова авария в рудник "Ораново" с трима пострадали е подаден тази нощ.

Зловещата шега е дело на мъж, обадил се късно снощи на телефон 112 с невярната информация.

"В 21.15 ч. е подаден сигнал, че има потрупани спасители, като още в самото подаване става ясно, че е фалшив сигналът, тъй като спасителни операции не се провеждат там", заяви пред "Фокус" комисар Георги Костов, директора на МВР – Благоевград. Обаждането е на мъж, представил се като професор "Попникола Батурски".

Днес предстои да се състави акт за Административно нарушение.

След изваждане телата на двамата затрупани миньори рудникът спря работа, но е в авариен режим, за поддържане вентилацията в галериите. Николай Михайлов и Иван Лазаров бяха открити в петък сутринта след 18-дневна спасителна акция. Същата вечер те бяха погребани в родното си село Крупник.

За 16 дни петима работници загубиха живота си в мината. На 16 юли след срутване затрупани останаха четирима миньори, като телата на двама от тях бяха намерени още същия ден, а на другите двама след 18-дневна спасителна акция. От инфаркт в рудника почина и 49-годишният Асен Грънчаров.

Правителството обяви 5 август за ден на национален траур във връзка с трагичния инцидент със загиналите в рудник "Ораново".