Стойчо, кого да виним за безидейната игра, страха и хаоса в ЦСКА?

Младенов май започна да осъзнава, че постепенно феновете снемат доверието си от него. Тези хора, макар и до полуда влюбени в ЦСКА, не са слепи и глупави

"С всеки следващ мач, ще изглеждаме все по-добре", каза Стойчо Младенов преди около 2 седмици, когато ЦСКА направи 0:0 с Локо (Пд) на "Армията". Уви, излъга! В следващите два мача "червените" изглеждаха все по-зле, а за 180 минути не успяха дори да създадат голово положение, като единственото попадение дойде след феноменално изпълнение на Григор Долапчиев. Снощи обаче отборът стигна нечувани и невиждани висини в света на хаоса и страха. "Епопеята" срещу Мура вече е в миманса. В Борисовата градина пристигна Черно море и всички очакваха "червените" да запишат първа победа за сезона. Не, не и не! Георги Иванов–Гонзо си тръгна с високо вдигната глава. Инженера, който е синоним на футболен непрокопсаник, се чувстваше комфортно и дори може да съжалява, че не постигна върха в треньорската си кариера, побеждавайки в центъра на София. И вина за това има единствено и само Стойчо Младенов, защото именно той е треньор и селекционер на този тим. Кого да виним за безидейната игра, за страха, за хаоса, за липсата на старание и живец освен него? "Гледайки поотделно мачовете, само в първия заслужавахме 3 точки. Ние все още не може да се наречем отбор. Още се запознаваме и се сработваме в мачовете. Затова в този момент от шампионата е нормално да се губят точки. Имайки предвид състезателите, които събрахме и как сглобихме отбор. Още не сме стъпили здраво на краката си и не можем да контролираме играта и резултата", заяви Младенов след края на срещата.

А нещо за мобилизацията, концентрацията, директивата, дълбочината? Чакайте малко! Г-н Младенов, вие срещу кого изведохте своите футболисти? Срещу Барселона или срещу Бока Хуниорс? Нима в редиците на Черно море нямаше дебютанти? Нима там няма половин дузина нови? Те кога имаха време да се опознаят? Нима футболен слепец като Гонзо е способен да нареди правилно своите и да вземе това, за което е дошъл, а вие не можете? До кога да чакаме? Локо (Пд), Берое, Черно море... Едните събрани също в последния момент, другите - уморени след мач в Европа, а третите... Тях няма смисъл да коментираме. В ЦСКА обаче не се познавали? Интересно колко добре се познават в Свиленград, след като вече имат шест точки? А онези от Нефтохимик? Но и те печелят. Още по-любопитно е колко време ще получи Гарет Бейл, когато премине в Реал? Да, сравнението е неуместно, но има една съществена прилика, а тя е, че говорим за професионални футболисти. Мнозина продължават да величаят и да коленичат пред Младенов, обяснявайки, че бил направил отбор в движение, без пари и т.н.. Бих се съгласил с всичко това, ако той беше дръпнал шест момчета от школата, към тях беше прибавил тези, които показаха сърце и характер и издържаха на неразбориите през паузата и за капак беше привлякъл няколко свободни агенти от родното първенство...

Тогава щяхме да имаме основание да дадем картбланш. Да вярваме в "оздравителния план" и да се надяваме. А сега? Сега трябват резултати. Победи. Точки. Красива игра. Имената, селекцията и похарчените пари го изискват. Към Марсиньо, Черни и Карачанаков бяха добавени Бадема, Вальо Илиев, Апостол Попов, Стоян Колев и шестима чужденци – Морейра, Ревсон, Косоко, Менди, Милисавлиевич и Кировски... И какво по-точно трябва да чакаме? Нима тепърва ще ги учат как се спира и подава топката? Ще се обяснява как се центрира и как се стреля. Стига глупости! Това са професионални футболисти със сериозни заплати и опит. Единственото, което се иска от треньора е да ги подреди и да избере вярната тактика, но за Стойчо това е нещо като молекулярната биология. Той продължава с до болка познатото "отзад за 0:0, а отпред, каквото стане". Двама дефанзивни халфа, бековете да не минават често центъра, един нападател... Това е ЦСКА на Младенов. Няма значение срещу кой играе. Преди време подобна тактика водеше до "едно на мъка" срещу Вихрен и сие, но тогава в състава бяха Велизар, Неи и прочие и все се намираше някой, който да изригне и реши мача. Сега не! Преди седмица спасителят беше Гришо Долапчиев, но той вчера остана на пейката. За награда! А роденият в село Плоски треньор толкова се беше гръмнал, че не посмя да поеме риска и да остане с трима защитника в последните десет минути. Нищо, че за играчите на Черно море централната линия беше като електрическа ограда за кубински бежанци. И въпреки това създадоха повече положения от "армейците". Ужас! Долапчиев обаче не бил готов за 90 минути. Стойчо, Морейра и за 10 не е готов, но му се гласува доверие.


Всъщност има нещо друго много интересно от думите на наставника на ЦСКА. "Имайки предвид състезателите, които събрахме и как сглобихме отбор", каза той. Да не би да иска да каже, че футболистите са слаби и не му харесват. Кой ги доведе тогава? Като не стават защо са тук? Защо получават тези заплати? Не, не обявените, а онези, които ще научим, когато дойде време за разтрогване. Стойчо започна да губи почва под краката. Вчера дори забрави да изиграе до край ролята, в която сме свикнали да го виждаме. Позьорът в него не оживя. Пропусна да се хване за сърцето и да ни обясни как отборът не може без "дванайстия играч". Или и той започна да осъзнава, че постепенно феновете снемат доверието си от него. Тези хора, макар и до полуда влюбени в ЦСКА, не са слепи и глупави. Те виждат и разбират. И скоро гласът на истината ще заглуши вопли от рода: "Доскоро не знаехме дали ще ни има. Стойчо дойде от любов, за да помогне". Хайде няма нужда! Любов, която струва двайсет и кусур хиляди на месец, без траншове, премии проценти, няма! Или поне не се казва любов към отбора, а към парите.

SPORTLINE.BG ЗАДАВА 12 ВЪПРОСА КЪМ СТОЙЧО МЛАДЕНОВ:

1. Стойчо Младенов заяви, че тепърва ще гради отбор. Каква перспектива за бъдещето вижда той в привличането на прехвърлилите 30 години Стоян Колев, Апостол Попов, Валентин Илиев и Емил Гъргоров, взетите под наем Бруно Морейра и Ревсон, сменилият 10 отбора за 11 години Кировски?

2. Защо срещу Черно море Ангел Грънчов беше пуснат на непривичния за него пост на бека, след като един месец е лекувал контузия? Не беше ли това просто оправдание: "Ето пуснах юноша"?

3. Има ли възможност да бъдат освобождавани новопривлечените състезатели по всяко време и без неустойка?

4. Защо държи в състава двама вратари с високи заплати?

5. Каква е логиката да се пуска в игра Омар Косоко, след като не е играл организиран футбол половин година?

6. В коя част от спортно-техническия процес използва сина си?

7. С кои свои качества Бруно Морейра и Християн Кировски заслужиха договор с ЦСКА?

8. С какво Ревсон превъзхожда Николай Дюлгеров или някое момче от школата (справка Богомил Христов)?

9. Какви проценти, траншове и премии са залегнали в договорите на спортно-техническото ръководство и новопривлечените футболисти?

10. С кой мениджър трябва да работи даден футболист, за да има шанс да подпише с ЦСКА?

11. Защо отборът беше преместен на "Царско село" и плаща ли се нещо на Стойне Манолов, ако не, какви са тези фактури, които постъпват в клуба на стойност 3000 на ден?

12. Има ли в кариерата на Стойчо Младенов футболист, привлечен от него и след това продаден с печалба?