Аналоговият сигнал остава, докато всички не получат декодери

Заместник-министърът натранспорта и съобщенията Георги Тодоров обеща, че цифровизацията няма да се отлага

Докато всички социално-слаби не получат декодери, аналоговият телевизионен сигнал няма да бъде прекъсван. Това съобщи пред медиите зам.-министърът на траспорта и съобщенията Георги Тодоров. Това в никакъв случай не бивада се разбира като отлагане на цифровизацията, а продължаване на започналото през март едновременно излъчване на аналогов и цифров сигнал в цяла част от България.

 

На 13 август ще бъдат отворени публично офертите по втория търг за доставка на декодери. Ако всичко с процедурата е наред и няма обжалване на решението, очакванията са апаратите да бъдат раздадени до края на месеца и процедурата да бъде ускорена, обясни Тодоров.

 

Припомняме, че според Плана за цифровизация на 1 септември трябва да бъде изключен аналоговия сигнал и да се излъчва цифров. До момента са избрани изпълнители за снабдяване за декодери за едната половина от страната, където хората могат да се възползват от безплатната помощ. За около 86 000 души от Югоизточен, Югозападен и Свереноцентрален регион в столицата обществената поръчка за доставка и разпространение на декодери трябва да приключи възможно най-скоро.