Само в SL: Кръгът "Томов" запазва 51% от ЦСКА

"Шампионите" чакат феновете да изчистят дълговете, после управляват на кредит

Въпросите около начина на управление на ЦСКА висят с все по-голяма сила. Засилването на съмненията идва от самите нови собственици на клуба, които така и не дават ясни обяснения какво ще се случва с най-успелия български клуб след жадуваното оттегляне на "Титан". Непрекъснато се прокламира пускането на акциите на "червените" на борсата. А след това? Как ще се управлява след това ЦСКА?

Кръгът около Александър Томов планира да запази контролния пакет акции на ЦСКА, т.е. 51%. Това ще стане чрез подставени лица, за които вече са предвидени ценните книжа. Сред тях са дори хора, близки до Петър Жеков. В плана ще бъде използван и митичният Лорънс Дейвис, който ще бъде лансиран като крупен акционер и спонсор на клуба. Неслучайно Александър Тодоров на няколко пъти казва, че първата емисия акции вече е "разпределена". Той споменава някакви бизнесмени, но не се ангажира с конкретни имена. Липсата на конкретика започна още с влизането на "Червени шампиони" в ЦСКА. Бяха споменавани 50 бизнесмени, могъщи спонсори и т.н.

С притежанието на 51% от клуба кръгът около Александър Томов ще може да управлява спокойно и да прокарва своите интереси. Общите събрания за другите акционери ще са проформа и те на практика няма да решават важните неща за клуба и най-същественото - как ще се разпределят парите.

Останалите 49% ще бъдат пуснати в продажба за феновете. Т.е. около 3 000 000 акции. Всяка от тях ще струва 2 лева, с което клубът ще събере 6 милиона лева. Точно на толкова възлиза неотложният дълг към държавата, който Александър Томов се нае да плати. А на практика ще го платят феновете. Лаврите ще обере Лупи. И ще се надява чрез званието "спасител на ЦСКА" да отърве затвора. Останалите 4 милиона дългове, които Томов по договор трябва да плати, той вече е започнал да разсрочва във времето.

Самото пускане на акции с цена 2 лева е извиване на ръцете на феновете. Техният номинал според търговския регистър е 1 лев. Но удвояването на цената е с цел с един куршум да се ударят два заека. Хем феновете да платят дълга, хем над 3 милиона акции да останат за кръга "Томов". И той да управлява спокойно.