Таксита се обърнаха на аптеки

Превозват евтини лекарства от Румъния

Такситата в Русе се обърнаха на аптеки. Жителите на града масово си поръчват лекарствата по пътуващите до Румъния таксиметрови шофьори. За тази тенденция съобщава Нова телевизия.
Причините за интереса към медикаментите предлагани в аптеките на Северната ни съседка е, че част от тях нямат аналог у нас или пък са значително по-евтини.
Всеки ден шофьорите возят пътници до летището в румънската столица Букурещ.

 

Даниев Донев, управител на таксиметрова фирма в Русе споделя:

"Това са предимно лекарства, които не могат да бъдат намерени в нашите аптеки. Лекарите ги предписват със съвет към болните, че могат да ги намерят в Румъния" Средно в месеца между 6 и 12 човека си поръчват. Оставят си при нас рецепти със съответните румънски леи и казват колко опаковки са им необходими. Ако ги има в аптеките, ние им ги доставяме безплатно", казва той.

Шофьори разказват, че в Северната ни съседка лекарството за подагра например е 4 пъти по-евтино, отколкото у нас. Доставките обаче често включват и хапчета за задържане на плода при проблемна бременност, онкозаболявания, хронични болести на сърцето и високо кръвно.

По-ниските цени на голяма част от лекарствата в Румъния пък са възможни заради по-ниския ДДС на медикаментите там.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"