НОИ призна: Не може да плаща дори сегашните пенсии

Това става ясно от анализ на бюджета на общественото осигуряване за 2012

Заради прекалено многото привилегии, малкото работещи и многото пенсионери дори изплащането на днешните пенсии е огромен проблем за осигурителната система в страната.

Това признават от Националния осигурителен институт в анализ на бюджета на общественото осигуряване за 2012 г. В него се посочва, че приходите от вноски покриват едва половината от общите разходи, информира "Дарик".

В НОИ от осигуровки през 2012 г. са влезли 3.83 млрд. лв., а разходите са били 8.36 млрд. лв., като останалото е допълнено от бюджета, т.е. от парите на данъкоплатците.

От Националния осигурителен институт настояват за промени, които ще осигурят финансова стабилност на системата. Това може да означава орязване на права и затягане на условията за пенсиониране, допълва "Сега".

Основен проблем за осигуряването са многото възможности за получаване на пенсия преди законово установената възраст. За 2012 г. тя е 60 г. и 4 месеца за жените и 63 г. и 4 месеца за мъжете.

Средната възраст на новоотпуснатите лични пенсии, в която влизат всички видове - за осигурителен стаж и възраст, инвалидни, за тежък труд, е била 56 г. и половина за мъжете и 55 г. и 10 месеца за жените.

Условията за ранно пенсиониране бяха леко затегнати за полицаи и военни с увеличение първо на изискуемия стаж от 25 г. на 27 г., а от тази година вече има и минимална възраст за нисшите чинове в армията (52 г.) и за висшите (54 г). Управляващите искат да я премахнат, въпреки че според отчета на НОИ тяхната реална пенсионна възраст от 49 г. и половина за мъжете и 53 г. и 5 месеца за жените е много под определената от социалния кодекс.

В същото време хората, които са се пенсионирали по общия ред, са го правили на 62 г. за мъжете и 60 г. и 8 месеца за жените.