Турция не е предявявала претенции за собственост в България

Турския посланик беше привикан в МнВР, за да обясни случилото се на вечерята-ифтар

Турция не предявява претенции за собственост в България. Tова е заявил посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз. На срещата с генералния директор по европейските въпроси, посланик Руси Иванов, Арамаз е посочил, че процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи.

Посланикът беше извикан във външното ни министерство, за да разясни публикуваните от Анадолската агенция и цитирани от български медии твърдения на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг, че страната му иска да  си върне собствеността върху османските архитектурни паметници у нас. Посланикът е заявил, че вицепремиерът не е правил подобни изказвания по време на посещението си в България.

Министърът на културата Петър Стоянович пък от своя страна каза, че объркването е породено от факта, че само президентът Росен Плевнелиев е присъствал от българска страна на вечерята-ифтар в Пловдив.
Припомняме, че българските медии бяха изгонени от събитието, а твърденията за турски териториални претенции се появиха именно тогава.
Българското външно министерство също заяви, че не е било информирано кои са били гостите и какво е било обсъждано на тържествената вечеря.

Изясняващата среща в Министерство на външните работи е  завършила  с общия извод, че българско-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори.