Дербито на мъстта: Литекс срещу изпадащия Левски

В последните години фаворитът рядко допуска грешка край Покрития мост

Литекс и Левски ще играят един срещу друг днес от 21:00 часа в мач от 5-ия кръг на "А" група. Домакините от Ловеч са в челото на класирането с 10 точки, след като от началото на сезона не познават вкуса на загубата. Момчетата на Златомир Загорчич имат 3 победи и 1 равенство, като единственият хикс беше с прекия съперник Ботев Пд. Левски има 1 победа, 1 равенство и 2 загуби. Тази вечер на градския стадион в Ловеч един срещу друг ще се изправят двамата сръбски треньори в "А" група - Златомир Загорчич и Славиша Йоканович. Интересното в случая е, че двамата никога досега не са имали среща на треньорските скамейки. Различни са и намеренията им. Заги иска да качи отново отбора си на върха в класирането, а Йока да извади Левски от изпадащите!

 

Ловчанлии ще гонят довечера и отмъщение срещу най-неудобния си съперник през годините. Миналата пролет "сините" нанесоха унищожителен удар по Гриша Ганчев. Първо изхвърлиха отбора му от Европа, а след това го биха в Ловеч 2:1 и оставиха "оранжевите" далеч и от евротурнирите.

 

ШОК! ЛЕВСКИ ОСТАВА БЕЗ ТРЕНЬОР ПРИ ЗАГУБА!


Литекс няма почти никакви проблеми преди срещата, като Загорчич не може да използва единствено контузените Момчил Цветанов и Ванжер. Добрата новина за специалиста е завръщането на Илия Миланов. Националният защитник е готов за игра и ще си партнира с Николай Бодуров в центъра на отбраната. Опитният Станислав Генчев отново ще остане на резервната скамейка за сметка на по-младите Александър Цветков и Симеон Славчев, които се представят много силно от началото на сезона. Нападението на ловчанлии ще води Джордан, а по традиция зад него ще бъде Юрген Джазула.


Не по този начин стоят нещата в Левски. След като през седмицата сините изгониха скъпоплатените чужденци Жоао Силва, Рамон Лопес, Кристовао Рамос и Дъстли Мулдер, треньорът Славиша Иоканович се видя в чудо. Вчера по обед сините тренираха на Герена, след което се отправиха към Севлиево, където са на лагер. Заради големите проблеми обаче в групата попаднаха привлеченият преди 2 дни Йордан Милиев и 18-годишният Кристофър Димитров. Първият е с големи шансове дори да попадне сред титулярите заради проблемите в отбрана. В нападението Йоканович ще заложи на Гари Родригес и Цветан Генков, а зад тях ще действа младокът Антонио Вутов.


От статистическа гледна точка в двубоите в Ловеч рядко се случват изненади. Почти винаги соченият за фаворит печели в града на Покрития мост. В последните 5 сезона сините на два пъти биха в Ловеч. И в двата случая обаче Левски беше фаворит и в далеч по-добро състояние от Литекс. През сезон 2008/09 Георги Иванов-Гонзо вкара на два пъти за синия успех с 2:1 и засили Левски към титлата. През миналата година пък Гари Родригес и Христо Йовов вкараха отново за 2:1. И при двата случая Левски беше фаворит срещу оранжевите и се бореше за титлата. При всички други останали срещи обаче ловчанлии са далеч по-сигурни вкъщи и в три поредни мача биха сините - 3:0 през сезон 2009/10 по пътя към титлата, 2:1 през сезон 2010/11 отново в борбата за златните медали и с 1:0 през сезон 2011/12, с което отказаха Левски да гони Лудогорец.

Дали и днес отново съдбата ще бъде на страната на фаворита Литекс, предстои да рзберем.

 

СТАТИСТИКА ПРЕДИ МАЧА:

За първи път двата отбора играят в Ловеч на 9 септември 1994 година. Домакините (тогава ЛЕКС) губят с 1:3. За пръв път Литекс бие Левски в Ловеч на 7 ноември 2001 година с 2:0. Най-изразителните победи на Литекс срещу Левски са с 3:0 на 22 септември 2002 година и 14 март 2010 година.
Първото равенство в Ловеч 1:1 е регистрирано на 9 март 1996 година. Сините никога не са постигали 2 поредни победи в града на люляците. Левски има служебна победа в Ловеч с 3:0 в първенството 1997/98 година поради нередовна картотека на Радостин Кишишев. В 4 от 5 мача в Ловеч, когато Левски е откривал резултата, той е стигал до победата и само веднъж Литекс е стигал до пълен обрат.
Двата отбора са играли през август 4 мача в града на люляците, като Левски има 2 победи: с 4:3 през 2000 година и с 1:0 през 2004 година, Литекс една с 2:1 през 2007 година и една среща е завършила 0:0 през 2003 година.