Десет години мистерия около смъртта на Фатик

Близки и приятели се събират днес на Боянските гробища

Около 11,30 ч. преди десет години сребрист "Мерцедес S 600" с номер BB FN 888 спира на червен светофар на кръстовището на бул. "България" с бул. "Гоце Делчев". От спрян наблизо автомобил изскачат двама мъже, които откриват стрелба по мерцедеса с автомати "Калашников".

В колата на Фатик са изстреляни над 30 куршума, а той загива на място. Шофьорът на Фатик, Румен Желязков-Жабока също е ранен, но успява да стигне до болница, където констатират смъртта на Найденов и стабилизират състоянието на Жабока.

Румен Желязков-Жабока е единственият, който вижда убийците на шефа си и в продължение на две години той носи тайната в себе си.

През 2005 г. Желязков е открит прострелян в главата в брезнишкото село Душинки с пистолет "Парабел" в ръката. До него са намерени предсмъртно писмо с дата 19 януари 2005 и вестник от миналия ден. Така истината за убийството на Фатик е погребана заедно с шофьора му.

До ден днешен около смъртта на Фатик витаят какви ли не слухове. Според един от тях убиецът на Найденов и на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов е един и същи човек. Спрягаше се името на изгонения от България по времето на Иван Костов Денис Тюркмен, с когото Илия Павлов имал общ бизнес. Тюркмен е женен за сестрата на Фатик Мелтем Михришах Тюркмен. Истинското му име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Според запознати с изгонването му от страната е била изпълнена поръчка на Косьо Самоковеца. Целта е била да му се подсигури контрол над контрабандни канали в района на безмитна зона Ново село и на ГКПП-Капитан Андреево. Според оперативна информация пък след напускането на страната ни Тюркмен живеел в Испания, където се срещал с Фатик. Оттам двамата контролирали контрабандния трафик на коли към Близкия изток и кавказките републики на СССР.

Друга версия сочи, че отстраняването на Фатик е било желано от убития по-късно Иван Тодоров-Доктора. В подкрепа на това твърдение се припомня случай, за който Фатик и Доктора са се разбрали отдавна - отвличане и грабеж на Милослав Кръстев, който е брат на Фатик и изпълнителен директор на застрахователното дружество ДИК. Негов собственик е изгоненият зет Денис Тюркмен.

Трудно издържа и версията, че убийството на Фатик е свързано с разкрития канал за контрабанда с кокаин от Боливия. Според запознати слабостта на Найденов са амфетамините и синтетичната дрога.

Според друга версия зад убийството стои черногорският мафиот Будимир Куйович. В началото на февруари 2005 г. той е експулсиран от България. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов го определя като "наследника на Фатик".

Според запознати с разследването дълго време е работено по версията, че убийството на Фатик е поръчано от мафиотски бос. За разстрела му дълго време е бил заподозрян Евгени Стефанов-Женята, един от наследниците на покойния наркобос Поли Пантев, твърдят запознати с разследването. Близо 3 месеца след убийството на Фатик Женята е застрелян в главата на стълбите пред фитнеса на "Ситняково".

Прякорът Фатик означава "Човекът, който отваря" и е наследство от баща му - сириеца Исмет Тюркмен Шабан. Той е сочен за човека, "отворил" сивия пазар в България за дрогата каптагон. Предполага се, че е получил псевдонима си заради дейността, която е извършвал като агент на Държавна сигурност. Исмет Шабан е вербуван през 70-те години на миналия век и започва да се занимава с контрабандните канали за внос и износ на стоки, наркотици и оръжия. Говори се, че заради принадлежността си към ДС е уреден с къща в баровския столичен квартал "Бояна". За кратко време той успява да изгради стабилни връзки и да спечели уважението на важни фигури от престъпния свят. След неговата смърт синът поема бизнеса му.

Фатик е убит в една година с Илия Павлов

Илия Павлов е убит в същата 2003 година, когато е застрелян и Фатик. Тежка прокоба тегне и над двете фамилии.

Един по един към небитието поемат сестрата на Илия Павлов - Славка, и племенникът му Пол. През март тази година издъхна след катастрофа и 20-годишният Исмет Тюркмен, племенник на някогашния представител на ъндърграунда. Според негови приятели той обичал да живее бързо, също като чичо си Фатик.