Недостойно е да се трупат дивиденти от трагедии, каза Терзиева

"Нека оставим следствените органи да работят на спокойствие"

Временната организация на движение за новоизградения участък не би могла да има връзка с тежкия инцидент на гара Яна.

Това каза пред Фокус министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

"Определям като недостоен хода на някои политици, които се опитват да трупат дивиденти от трагедията на хората. Първо, искам да поднеса своите искрени съболезнования към роднините и близките на жертвите от днешната тежка катастрофа. Причините за пътния инцидент се уточняват от органите на МВР. По предварителна информация, евентуалната причина е несъобразена скорост на водача на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация. Нека оставим следствените органи да работят на спокойствие", посочи министър Терзиева.

Тя обясни, че катастрофата е на прав участък на близо 5 км от пътен възел "Яна" в посока София.

Терзиева определи твърдението, че по времето на ГЕРБ обектите са пускани незабавно, като невярно.

"Аз поех отговорността да пуснем участъка СОП-Яна с разрешение за временно ползване, за да отпушим по-рано трафика. Ако трябваше да чакаме Акт 16, то обектът трябваше още да седи затворен", обясни министърът. Терзиева посочи, че днес е отменила церемонията за откриване на новата отсечка по магистрала "Хемус", като бе извърешн само водосвет за здраве и за безопасно ползване на пътя.
"От петък съм подложена на натиск от кмета на София и бившия премиер да пусна движението по новопостроения участък незаконно. Не мога да си позволя да пусна пътен участък, ако няма гаранции за качество на строителството и безопасността на движещите се по него", посочи министър Терзиева. "Комисията е започнала работа в четвъртък, работила е и през почивните дни и приключи своята работа днес сутринта. Днес бяха подписани протокол 15 и Заповедта за временна организация за експлоатация на участъка. Положените асфалт и маркировка не означават, че един път е готов за експлоатация", каза още тя.