Безуханова в ъъъ...властта

Имаме експерти, които могат да помагат и вляво, и вдясно, похвали се тя

Саша Безуханова призна с половин уста и много ъ-кане, че нейната платформа "България може" е готова за властта. Според нея експертите й били готови да помогнат с политики както на партии в дясното политическо пространство, така и в лявото. Зад платформата седели надпартийни хора с ценности и идеи, които можели да бъдат в полза на всяко управление, каза тя пред БНТ.

С общи приказки тя отклони темата дали "България може" ще се трансформира в партия и заяви, че България не страда от липса на партии и политически лидери. Имало обаче дефицит на политики. На въпрос дали вижда подходяща партия за прокарване на идеите на "България може" тя не посочи нито една. "България има нужда от експертно лидерство", смята Безуханова.
 
През последния месец Саша Безуханова бе сред имената, за които се твърди, че стоят зад кулисите по време на протестите срещу Пламен Орешарски. Тя бе замесена и сред инициаторите за създаването на друг политически проект на Цветелина Бориславова и Иво Поркопиев, кръстен "Република". Формацията щяла да се появи в публичното пространство официално през септември. Идеята на стратезите около Бориславова е да се използва зимата за подготовка за предсрочни избори, които да бъдат спечелени от "капиталци” и да се създаде правителство за спасение на България, начело с Кристалина Георгиева.

Саша Безуханова е член на настоятелството на Отворено общество на Джордж Сорос в България. В същото време е и председател на УС на Българско училище за политика "Димитър Паница".

В интервюто пред БНТ тя заяви, че е сред протестиращите от първия ден, заедно с приятели. И не е видяла досега случай да бъде купен човек.

В същото време нападна автобусната подкрепа за кабинета по време на дебата за актуализацията на бюджета.

"Това, което се случи в петък е жалко, хората не знаеха защо са тук. Дори нямаха базови знания кой управлява страната. Бяхме свидетели как хора са докарани от провинцията без никаква гражданска култура да подкрепят тази псевдоспонтанност", заяви тя.

Безуханова се обяви за избори веднага, това би било морален акт. Според нея кабинетът "Орешарски" няма ресурс на доверие и експертност да управлява отговорно България. Според нея при евентуални избори има възможност да се повтори сегашното представителство, но е сигурна, че няма как да се управлява по „този формат на обвързаност към поръчителите”.