Ексшефката на НЦИОМ завежда дело срещу уволнението си

Лидия Йорданова била безкрайно лоялна към институцията

Бившият директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова завежда дело заради уволнението й, съобщи Фокус.

Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги, каза тя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков вчера уволни дисциплинарно Йорданова.

Шефката на НЦИОМ пък обясни пред журналисти, че завежда дело срещу уволнението си, като се надява на добра развръзка, "защото познавам себе си и нещата, които съм направила."

Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован в случая от мен, казва тя.

По-рано този месец председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че НЦИОМ ще бъде закрит. Според него Центърът за изучаване на общественото мнение няма място в парламента, тъй като има достатъчно социологически агенции и няма нужда от официозна такава. Миков смята, че спазването на финансовата дисциплина в това звено също показва определени пороци.

Вчера парламентарният шеф уволни дисциплинарно шефката на НЦИОМ, като до началото на есенната сесия предстои да бъдат освободени още девет служители от агенцията. Четирима обаче ще останат на работа в новата структура - Агенция за оценка на законите.

НЦИОМ е създаден преди 23 години, с решение на Деветото Народно събрание, на негово пленарно заседание, състояло се на 15 декември 1989 г. Предметът на дейност на НЦИОМ, според решението, е "провеждане на системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер", обясни Йорданова. Тя твърди, че центърът работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от останалите вътрешни парламентарни звена.
"За 14 години, имаме общо 127 изследвания на политическите нагласи или средно по около 9 на година. В работата си по тези изследвания, НЦИОМ ползва сравнима методика, което обезпечава значими изводи, на база ретроспективни данни. В годишните си планови изследвания, сме измервали влиятелността на парламентарните групи, оценките за техните законодателни инициативи, комуникационните им умения и близостта им до хората. НЦИОМ приема заявки от народни представители за блокове въпроси във всяко месечно планово изследване", посочи още Йорданова.