Запали се боровата гора над манастира в Кремиковци

Пожарът е възникнал около 15.15 часа.

На място  са пристигнали 6 автомобила на пожарната и 5 водоноски

В боровата гора над манастира в Кремиковци е възникнал пожар, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. На място има 6 автомобила на пожарната и 5 водоноски.

Започнала е работа по гасене на огъня. Екип на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" също е на мястото. Пожарът е далече от населени места.

Това е вторият пожар в близост до столицата през последните дни. По-рано огнена стихия притесни хората от софийското село Локорско, като почти достигна къщите им. Огънят обхвана площ от около 500 дка, но за около денонощие бе овладян и потушен.
 

17:25

Над 20 служители от Държавно горско стопанство – София и Регионална дирекция по горите – София са на мястото на пожара, който възникна в борова гора над манастира в столичния квартал "Кремиковци", предадоха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Започнала е работа по гасене на огъня. Шест високопроходими автомобила са на терен.


17:35

 "Засега няма опасностза населението или къщи, които са в близост до пожара. Предприети са всички мерки за своевременното овладяване на пожара", е заявил за Агенция "Фокус" главен инспектор Тошко Бързилов, директор на оперативния дежурен център към главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". - "На място са изпратени осем екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението", началникът на Столично управление "Пожарна безопасност защита на населението" – старши комисар Огнян Методиев и заместник-директорът на Югоизточно предприятие на горите, които ръководят действията. Изпратени са и три автомобила на Горско стопанство, две водоноски, седем пожарни автомобила на "Пожарна безопасност и защита на населението и три автомобила на Горско стопанство. Надяваме се на този етап да угасим този пожар." 


18:40

Пожарът в района на столичния квартал "Кремиковци" е овладян. Това съобщи инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Опазване на горите" към Изпълнителната агенция по горите. "В момента положението е сравнително спокойно, тъй като сме заградили пожара от всички страни. Вече сме включили достатъчно техника и хора, с които пожарът вече е овладян". Огънят е обхванал малко под 120 декара. "Мисля, че няма да надхвърли тези пространства", допълни той. 

Няма опасност за населението в района. "Има достатъчно пътища, на които е разположена техника и хора, така че няма да има проблеми. От Горското стопанство имаме около 50 служители и горски работници, с 4 противопожарни автомобила на горските стопанства. Има над 10 пожарни автомобила, 6 водоноски, както и доброволци", заяви инж. Николай Пиронков.


21:05

Потушен е пожарът над манастира в Кремиковци. В момента има тлеещи дънери, които се обработват. През нощта остават дежурни екипи от горските стопанства и пожарната. По-рано, благодарение на добрата организация и бързата реакция на горски служители, пожарникари и доброволци пожарът бе локализиран. Засегната е горска площ от около 120 дка, информираха от пресцентъра на Министерски съвет