Само един хеликоптер може да гаси пожари

Към момента военновъздушните сили (ВВС) могат да включат само един хеликоптер, за да помага в гасенето на пожари. Причината е, че преди дни единият "Бомби Бак", с който се гасят пожари, е аварирал, но се очаква да бъде възстановен скоро.

Три са хеликоптерите Ми -17, които могат да се включат в гасенето на пожари, но те трябва да са със специализирана подвесна система за пожарогасене "Бомби Бак". Тя се окачва на хеликоптера, пълни се с вода от водоем в близост до пожара и тази вода после се излива. "Бомби Бак" може да излива до 2,5 тона вода.

Единият "Бомби Бак" обаче е аварирал при един от последните пожари, преди 2-3 дни и така, към момента ВВС могат да включват само един хеликоптер в гасенето на пожари.

"Смятаме да го възстановим до дни, защото има такава необходимост", каза командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Военните пилоти са на 24-часово дежурство, за да помогнат при необходимост.

ВВС може да гаси пожар по този начин от октомври 2010г. В изпълнение на една от трите мисии на армията "Принос към националната сигурност в мирно време", в последните седмици военни поделения на сухопътни войски и военни пилоти се включиха в гасенето на някои от най-големите пожари в страната.

"Това е наша първостепенна задача – когато има нужда от нас държавата, когато хората имат нужда от нас, ние да реагираме по максимално най-добрия начин и аз съм горд с момчетата и момичетата от Крумово, които си изпълняват перфектно задачите", каза ген. Попов.

Командирът на ВВС не поиска да каже колко средства са изразходвани до момента. Той каза, че те не са маловажни, но очаква да бъдат възстановени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане в съответните срокове. "За мен е по-важно да се спаси човешки живот, да се запази имуществото на държавата и тази армия да може да дава сигурност на тези хора", заяви генералът.

Командирът на ВВС участва в тържественото отбелязване на най-старото действащо военно формирование в авиацията. Днес бе отбелязана 65-ата годишнина от създаването на Военнотранспортната авиация на България. Той отбеляза, че макар и тези 65 години са имали и върхове и не толкова славни времена, но това е белязано в историята, която е красива, защото хората, които работят и са работели във Враждебна са давали сърце и душа, за да си изпълнят задачите.

"Това е една изключително разнообразна група, но един много добър колектив, който се доказва ежеминутно, ежесекундно – те носят дежурство по аварийно-спасително осигуряване, изпълняват задачи за медицинско осигуряване", каза генерал Попов за БГНЕС. Той припомни полетите до Судан, превоз на контингенти до Мали, доставяне на хуманитарна помощ до Хаити