Обама още не е взел решение за удар над Сирия

Всяко действие от страна на САЩ обаче ще бъде предупреждение

Все още не е взето решение за нападение над Сирия, обяви в ефир американският президент Барак Обама. Той обаче допълни, че всяко действие от страна на САЩ ще бъде предупреждение, че "не е добре да се използва химическо оръжие отново".

Обама съобщи, че американското правителство е достигнало до заключението, че силите на Башар Асад стоят зад нападението над цивилни в предградията на Дамаск миналата седмица, предаде АФП. Държавният глава каза още, че очакваните удари от страна на САЩ ще бъдат ограничени до определени точки и няма да нарушат баланса на силите между силите на сирийския режим и въоръжената опозиция.

"Не съм взел решение. Но смятам, че директна военна намеса, намеса в гражданската война в Сирия няма да помогне в ситуацията на земя".
На въпроса дали вероятната американска намеса ще бъде чрез нанасяне на ракетни удари от американските кораби и подводници, Барак Обама отговори:
"Сирийското правителство ще получи ясен сигнал, че не е добре да прави това (използването на химическо оръжие) отново".

Барак Обама е категоричен, че възможната силова операция против Сирия няма да доведе до многогодишна кампания, както в Ирак.
"Ако използваме сдържан, оптимален подход, ние няма да се замесим в продължителен конфликт. Ние няма да повторим иракската кампания, както много хора се страхуват", заяви той.
По думите на Обама, САЩ ще действат по такъв начин, че това да има ефект за националната сигурност на страната.