За месец България преизпълни нормата за земетресения

Само за един месец България е преизпълнила годишната норма за земетресения с магнитуд близък до четири, заяви за Нова тв шефът на Сеизмологичния институт на БАН проф. Емил Ботев.

 

400 пъти по-слаби са били земетресенията в Сатовча и в Русенско, в сравнение с големия трус в Перник от миналата година, допълни още проф. Емил Ботев. Той успокои българите, че серията трусове от последното денонощие са в графата „слаби" и допълни, че следващи трусове около Сатовча едва ли ще има. Но дори и да има, районът не позволява те да бъдат по-силни от 5 по Рихтер. "Дълбочината, на която са земетресенията от последните 24 часа, намаляват силата на въздействието им."

По думите на специалиста, трусът в Русенко е изключение. А за нашата страна далеч по-опасен е разломът във Вранча. Последното унищожително земетресение там, нанесло щети и смърт и у нас, е през 1977 година.
Катастрофалните земетресения по нашите географски ширини се случват през хиляди години, каза проф. Ботев. Преди 100 години са били последните такива, така че можем да живеем, без да очакваме природата да ни накаже, поне не катастрофално.

„Имаме средно по 2-3 земетресения годишно. А сега за един месец заедно с това румъно-българско земетресение станаха 5. Можем да направим извода за наличието на някаква моментна активизация".