Медийните престрелки не са градивни, смята Сакскобургготски

"Всеки да каже една добра дума за другия, постига се повече, отколкото с реплики и демонстрации"

Щом като има такава нетърпимост и напрежение, и не се постига нещо, трябва да се потърси нещо по-градивно. Така коментира протестите в страната Симеон Сакскобургготски, Цар на България в периода 1943 - 1946 г. и бивш министър-председател.
"Липсата на диалог е нещо, което е много важно. Следва да се вслушаш в идеите на другия, да отстъпи всеки по малко в нещо. Така се постигат много повече неща, отколкото с реплики, контрареплики, демонстрации, контрадемонстрации, нагнетяване и изнервяне. Обществото навсякъде е пред какви ли не изпитания или предизвикателства. Не сме единствените, слава Богу. По този начин намирам, че винаги - или на една маса, или - на лични разговори. Но - да се водят медийни престрелки, не е най-градивното, защото само притеснява всички, изнервя, и в крайна сметка не се постига нищо”, допълни Сакскобургготски.
По думите му, всеки един от нас да се опита да допринесе с нещо добро, една добра дума, да отстъпи някъде, да се вслуша какво говори другият.
"Може да си представите ефекта върху 7 милиона души, които са готови да имат това поведение, вместо всеки да гледа да види как да има последната дума и с кой да си наложи мнението", добави още той.
По повод изявлението за протестите, с което излезе преди дни, бившият министър-председател каза, че неговите разсъждения едва ли са да се изказва критично или да взима страна.
"Напротив – опитах се да погледна обективно и с едно око към запада, където има дадени неща, които не са приети”, каза той. Сакскобургготски се надява да не се стигне до никаква криза, "защото сме цивилизовани хора и европейци".
Аз съм човек, който винаги намира, че мирни решения, диалог и спокойствие са необходими. Следва да черпим поука от историята, да видим какво се е случило при други интервенции, каза още той. "Това е въпрос на решението на Обединените нации и вече - да се изпълнят условията в различните съюзи, в които се намираме. Но да тръгнем по наша инициатива – мисля, че това въобще не може и да се помисли."