Близо 70 арт сюрприза на "Аполония 2013"

Традиционният фестивал в Созопол събира творци и ценители на културата до 7 септември

11 театрални постановки, по един балетен и фолклорен спектакъл, повече от 20 концерта, 15 литературни премиери и няколко изложби - с това е пълен рогът на изобилието, който ще се изсипе в програмата на тазгодишните Празници на изкуствата "Аполония". Традиционният фестивал в Созопол събира творци и ценители на културата до 7 септември тази година, пише в. "Труд". 

Още през първия ден ще бъдат отворени вратите на художествената галерия, където частен колекционер на Светлин Русев ще подреди негови ранни творби, свързани със Созопол. Николай Панайотов пък показва работата си като сценограф на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Софийската опера. Ще видим и творби на Жул Паскин, Чавдар Гюзелев, Виктор Паунов и Кирил Якимов.

Прочутото сопрано Красимира Стоянова

която от години живее във Виена и пее по най-големите световни сцени, ще пристигне за официалното откриване на фестивала в 20,30 часа на 30 август. Оперната прима и колегите й Елена Чавдарова, Милен Божков и Крум Гълъбов са солистите на концерта "Вечната музика на Верди", посветен на 200-годишнината от рождението на композитора. На сцената ще бъдат хорът и оркестърът на Бургаската опера под диригентството на Григор Паликаров.

Много театър се очаква на "Аполония 2013".

Няма премиерни спектакли, но подбраните заглавия са сред най-доброто, създадено през изминалия творчески сезон. Театър 199 ще покаже "Гарванът" на Бина Харалампиева (с Теодора Духовникова и Калин Врачански) и "Хората от Оз", постановка на Галин Стоев с участието на Цветана Манева, Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев и др.

Три заглавия предлага НТ "Иван Вазов" - "Царството земно" на Елена Панайотова, "Любов по италиански" на Снежина Танковска и "Духът на поета" на Маргарита Младенова. Очакват ви актьорите Нона Йотова и Иван Юруков, Емануела Шкодрева и Калин Сърменов, Христо Мутафчиев и Валентин Танев.

Стоянка Мутафова, разбира се, е царицата на вечерта в "Столетие мое", режисьор Владимир Петков (Сатиричен театър), а Анета Сотирова - в "Посещението на старата дама" на Бина Харалампиева (МГТ "Зад канала"). Симпатичен актьорско-музикантски тандем са Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ в спектакъла "Ла" на Пловдивския театър. Много се старае и трупата към созополското читалище, която представя "Свекърва", постановка на Пейо Пантелеев. Любов и музика се сблъскват в "Последната тайна на Фреди Меркюри", режисьор Съни Сънински (театър "Възраждане"). А Камен Донев отново ще препълни градския амфитеатър с новия си моноспектакъл "Лекция №2 за всеобщата просвета".

"Carmen collection" на балет "Арабеск" ще вдигне на крака ценителите на танца. Музиката е на Петър Дундаков, хореографията - на Боряна Сечанова, на сцената са близо 20 балетисти, а само за една от роклите на главната героиня са отишли 138 м огненочервена коприна. Сцената ще разтърсят и танцьорите от ансамбъл "Филип Кутев" - те ще представят спектакъла "Слънце се слега да зайде".

"Радой - смутителят на реда и тоягата на властта"

се нарича книгата на Таня Стоянова и Стефан Стоянов, която ще бъде представена на тазгодишната Аполония. Посветена е, разбира се, на Радой Ралин. В програмата на фестивала са и премиерите на книгите "Недалеч и неотдавна" на Иван Гарелов, "София (сънища и спомени)" на Владимир Левчев, "Любов и литература" на Михаил Неделчев, "Румботаврус" на Румен Леонидов, "Изгубени в мола" от Чавдар Шинов, "И всичко стана луна" на Георги Господинов, "Предизвикани записки" от Иван Теофилов, както и на романа "Сестрата на Зигмунд Фройд" от Гоце Смилевски, удостоен с наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г.

Щурмът на младите в джаза

е мотото на поредица концерти, което веднага подсказва какво да очакват меломаните. В няколко вечери от 23 часа в клуба на ОББ ще свирят Free Style и SouthWick, Маги Алексиева Mey, групите "Метаформоза", Da New Generation, THE BULCHEMISTS и др. Орлин Горанов се събира на една сцена с младоците от JP3, а “Сигнал” ще отпразнува своята 35-годишна история на сцената.

Михаил Белчев ще е със съпругата си Кристина и сина им Константин, когато пее "Не остарявай, любов". А Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански обещават гръмко да обявят що е то “Фондацията”. Специален интерес има и към концертите на китариста Педро Наваро, пианиста Асен Танчев, цигуларите от майсторския клас на проф. Минчо Минчев, на филхармонистите Йосиф Радионов, Стефан Киров, Владислав Андонов, Иван Лалев, Иван Иванов и Зорница Радионова, пианистката Емили Бругаля и, разбира се, на струнния квартет "Димов".  

Не пропускайте кинопремиерите на игралния филм "Отчуждение" на Милко Лазаров и на документалния "В търсене на Списаревски" на Адела Пеева. И още нещо задължително - фотоизложбата "Посланици на Canon", която вече е открита на площада в Стария град в Созопол. Това е проект на Canon Europe, в който участват 12 от най-известните фотографи в света.