Осиновиха детето, намерено преди година в гора край Слънчев бряг

2-годишното дете без ЕГН и акт за раждане беше намерено да проси в курорта

Детето-маугли, което беше намерено преди година да живее в гората край Слънчев бряг, вече е осиновено. Братята и сестрите му са настанени в социални домове.

Преди година 2-годишно дете беше намерено от полицията да проси в курорта. Тогава беше установено, че момичето няма ЕГН, акт за раждане и живее в гориста местност. В колибата в гората живееха и родителите му, заедно с другите си деца, предаде бТВ.

"Инициирахме процедура чрез Районна прокуратура-Несебър, в която бяха извършени необходимите действия от тях, и в крайна сметка се получи съдебно решение от Окръжен съд Несебър и детето от 28 февруари 2013 година съответно има удостоверение за раждане", обясни Митко Кънчев, дир. "Социално подпомагане"-Поморие.

Историята на 2-годишното дете има щастлив край - в момента тече процедурата по осиновяването му и то ще има истински дом. Социалните работници са настанили големите деца в домове в Ямбол и Елхово.

В летните месеци курортите са притегателно място за просяци от цялата страна. Само това лято бургаската полиция е задържала 22 просещи деца.

"Независимо от усилията, които полагаме за превъзпитанието на тези деца, ние ги събираме, осигуряваме им дневна грижа, храна, възпитание, частни учители и прочие, те биват насърчавани от своите родители", казва д-р Лорис Мануелян, зам.- кмет на Община Бургас.

Социалните работници съзнават, че превенцията трябва да бъде насочена към родителите.