Ядем пилета пълни с отрови!

Всеки е чувал, че пилетата, които консумираме се пълнят с вода и солеви разтвори, за да тежат повече, но какво друго има в пилетата


Технологията наречена шприцоване се използва от производителите на пилешко месо, за да може да се постигне бърз растеж. Тази технология категорично не трябва да се използва при производството на пилета, алармират специалистите. Използването й е масово и при производството на пушени деликатеси, шунка и други продукти.
Разпоредбите гласят, че допустимата доза добавки е 3-5%, като у нас този процент скача рязко на 60-80%. Добавките, които консумираме с пилешките продукти могат да доведат до проблеми с бъбреците, стомаха, черния дроб и костите.
Искаме ли да знаем какво всъщност ядем, когато си купуваме „здравословно“ пилешко месо?
Ако не искате, по-добре спрете да четете или прочетете, за да сте наясно какво ядете!

Е-407 (Карагенан)
Карагенанът се извлича от червените водорасли в областта на Канада, САЩ, Индонезия и Филипините. През 30-те години на миналия век започва производството на добавката, но китайците я познават още от векове. Основната роля на карагенана е да действа сгъстяващо и като стабилизатор. Взаимодейства с белтъците, а в комбинация с готварска сол полученият гел става 12 пъти по здрав. При производството на месо се използва за намаляване на мазнините в продукта и увеличаване на количеството вода.
Огромна част от продуктите в сладкарството и козметиката съдържат карагенана. Според СЗО карагенанът е опасен за малки деца и бременни жени, защото може да доведе до отслабване на имунната система, алергии и проблеми с абсорбцията на минералните вещества.
Карагенан (Е-407) – естествената съставка, която вреди! 
Е-339 ( Натриев фосфат)
Целта на използването на натриевия фосфат е предпазването от гранясване и запазване на цвета на продукта; има ролята на емулгатор, фиксатор на цветовете, овлажнител и стабилизатор.
И докато много страни се отказват от използването на натриевия фосфат, който традиционно се намира в праховете за пране, миещите препарати, средствата за избелване, то хранително-вкусовата промишленост влага добавката в безалкохолните напитки, суха сметана, бульони, готови супи, сосове, кетчуп, консерви, пилета, колбаси, пюрета, млечни продукти, сухо мляко.
Неблагоприятното му въздействие върху здравето е свързано с извличането на калция от костите, което ги отслабва, води до изменения на метаболизма на минералните соли в тялото. Честите стомашни разстройства също могат да се дължат на факта, че консумирате твърде много храни с натриев фосфат.
Е-415 ( Гума ксантан)
По време на тумблирането (шприцоването) на пилетата се използва гума ксантан. Целта е да се постигне стабилност на пилето. Освен в пилешкото месо се среща и в тестените изделия, безалкохолни напитки, сладолед, сосове и други.
Гума ксантанът води до заразяването на кърмачетата и децата с некротичен ентероколит. Сгъстителите в бебешките млека и пюретата включват и Е-415, което е най-честата причина за появата на ентероколит при децата и бебетата. Възпалителното заболяване може да доведе до проблеми с дишането, раздразнителност и сънливост и дори шок и кръвотечение, повръщане, подуване и други.
Е-621 (Мононатриев глутамат)
Добре познатият ни MNG се среща и в пилетата, както и в безброй други продукти, които консумираме.Позната още като китайска сол , тази добавка оказва въздействие върху рецепторите на езика. Проучванията сочат, че води до увреждане на нервните клетки, води до диабет, Алцхаймер, хиперактивност, мигрена, аутизъм и други.
Смята се, че човек развива зависимост към добавката и след консумацията й обикновената храна няма вкус. Най-често срещаните продукти, в които има Е-621 са разтворимите супи, фиксове, бульони, чипс, полуфабрикати, месо, пилешко, колбаси, пушени меса, замразени храни и много други.
ВНИМАНИЕ!
Една от най-опасните добавки, за която се смята, че НЕ се добавя в пилешкото!
Е-250 (Натриев нитрит)
Когато месото се накисне в разтвор на натриев нитрит, месото автоматично поема водата, досущ като гъба. Така теглото на продукта се увеличава с 50% и повече. Месната промишленост е основният ползвател на тази добавка.
Учените предупреждават, че натриевият нитрит е сред първите най-опасни добавки, влагани в хранителната промишленост, доказан канцероген. Но това не означава, че производителите се ограничават в използването му – наденици, меса, колбаси, консервирани супи, шунка, консервирани червени меса, детски храни с месо, кълцани меса, всички салами, бекон.
При попадане в тялото натриевият нитрит води до образуването на нитрозамини, които водят до увеличаване риска от развитието на ракови заболявания.
Смята се, че натриевият нитрит не е добавка в пилешките и рибни продукти, но е основна добавка в червените меса.
През 70-те години на миналия век се прави плах опит за забраната за използването на добавката, икономическият интерес надделява над тези искания.