Следим внимателно и работим за мир в Сирия, заяви Орешарски

Категорично осъждаме този акт, в резултат на който над 1400 невинни хора намериха своята гибел, се казва в изявлението му

България ще следи внимателно развитието на обстановката в региона, ще работи за формирането на единна европейска позиция и ще допринася, според възможностите си, за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия.

Това се посочва в изявление на Пламен Орешарски по повод информациите за използване на химически оръжия в Сирия на 21 август, съобщиха от правителствената информационна служба.

"България приема с внимание и загриженост разсекретените разузнавателни данни за използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск на 21 август. Категорично осъждаме този акт, в резултат на който над 1400 невинни хора намериха своята гибел. Използването на химическо оръжие е действие, което противоречи не само на международното право, но потъпква и елементарните норми на морала и хуманизма и заплашва да срине отдавна установени международни норми срещу използването на химическо оръжие.

Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата и слагане на край на страданията на сирийския народ", се казва в изявленето на премиера Пламен Орешарски.