Археолози изровиха вампир и в Несебър

Учените попаднали на тяло на човек със забит нож в близост до сърцето

Нови археологически находки бяха намерени в църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в Стария Несебър, която е построена през XIII век. Разкопките са съсредоточени в двора северно от църквата. Тук на площ от около 40 квадратни метра са проучени за сега 28 гроба от 2 времеви периода – XIII–XIV и XVI-XVII век, съобщиха от общината.

Интерес предизвикват два гроба. Първият от тях е гроб на дете от XIV век, погребано в ковчег, залят от горе с вар. Това се е практикувало при жертви на чумни епидемии, като по този начин се е целяло да се спре разпространението на заразата. Все още не е установено коя точно от няколкото вълни на чумни епидемии през XIV век е покосила и част от жителите на средновековна Месемврия.

СНИМКИ ВИЖ ТУК

Вторият гроб е от XVII век. При него в лявата част на гръдния кош, с острие между ребрата е открит железен нож. Вариантите се два. Това да е криминален случай, т.е. погребаният индивид да е бил убит и поставен с ножа в гроба, или ножът да е бил забит след смъртта на погребания с цел предотвратяване на завръщането му сред живите – т.нар "вампирясване". Последните няколко дни се очертаха и гробове вероятно по-ранни от XIII век, косвено доказателство, че и църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" е построена върху по-ранна църква. Тяхното проучване предстои.

Целта на археологическите проучвания, които текат в  "Св. Йоан Кръстител" пък е да се разкрият основите на църквата, след което те да бъдат укрепени. По този начин ще се спре разцепването на постройката, процес, който в последните години видимо се засили.

"Мястото на което е издигната църквата през Х век дълго време преди това е било съсредоточие на религиозния култ. Тук през края на IV – началото на III в.пр.Хр. е бил построен езически храм. Останки от него бяха открити в югозападния ъгъл на църквата. Той е граден от добре обработени, големи каменни блокове, поставени плътно един до друг, без спойващ разтвор.

Все още не е установено на кое божество от езическия пантеон е бил посветен храма. В края на IV – началото на V в.сл.Хр., след налагането на християнството като държавна религия в Римската империя тук на мястото на езическия храм е построен християнски такъв. От него е разкрит част от баптистерия (постройка, обикновено долепена до църквата, където се е извършвало Светото Кръщение). В края на V–VI век е построена трикорабна едноапсидна базилика. Нейният пълен план тепърва предстои да бъде установен", казаха от екипа на разкопките.

Тя частично разрушава баптистерия на по-ранната църква.  През Х век базиликата е разрушена, като голяма част от строителния материал от нея е използван при строителството на новата кръстокуполна църква "Св. Йоан Кръстител". Мраморни сполии (преизползвани материали) могат да се видят в носещите стълбове на църквата и по фасадите, а мраморните колони са украсявали двора на църквата. В по-голямата си част новата църква използва основите на по-старата.

Разминаване има единствено при централната и северната абсида, където са се образували големи пукнатини, застрашаващи целостта на сградата. По време на проучванията са проучени до сега 38 гроба от три времеви периода – VI-VII век, ХIII-XIV и XVI-XIX век. Интерес представлява един надпис открит в църквата, в  който се споменава, че тук е погребан капитан–лейтенант Полозов, от руския императорски флот, служил на корветата „Олга“. Тя е взела участие в руско-турската война от 1828-1829 година, завършила с разгромна победа на Русия.

По време на тази война Месемврия е превзета от руските войски. За съжаление само Гърция в резултат от нея получава политическа автономия, довела по-късно до образуването на независима гръцка държава, докато положението на българите остава непроменено и дори се влошава след изтеглянето на руските войски от Балканския полуостров. Голяма част от християнското население на Месемврия се изтегля заедно с руските войски, страхувайки се от репресии на турците. Вследствие на това градът запада до началото на ХХ век, когато тук се заселват бежанци от Егейска Македония.

Археологическите проучвания през лятото на 2013 по проекта "Вяра в Несебър" са съсредоточени в две църкви – "Св. Йоан Кръстител" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил". Археологическият екип включва Тодор Марваков, Музей "Старинен Несебър" и д-р Мартин Гюзелев и Константин Господинов от РИМ – Бургас, като финансирането е осигурено от община Несебър и Музей "Старинен Несебър".