Несебърски вампир или криминален случай на 400 години

Туризъм

05-09-2013, 12:57

Снимка:

Светлина Еленова

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Археолози изровиха вампир и в Несебър

Две специални витрини за вампира-звезда в Созопол (СНИМКИ)

Под абсидите в стария град се крият останките на знатни особи и Ромео и Жулиета

Скелет на мъж на 400 години, прободен с нож в сърцето, който се показа под храм “Св. архангели Михаил и Гавраил” при разкопки в Стария Несебър, е супер новината, с която се похвалиха от морската община.

Според археолозите, попаднали на скелета, е по-вероятно да се касае за случай на ритуал срещу вампирясване, който се прилага при особени заслуги на починалия. Първоначалната версия, според историка от старинния музей в Несебър - Тодор Марваков, водещ разкопките, била, че се касае за криминален случай.

Предстои антропологически анализ, но това, което се знае до момента е, че погребението датира към XVII век, а скелетът е на мъж в напреднала възраст.
Засега не е ясно каква ще бъде съдбата на вампира и дали ще бъде изложен в музея, както созополският му събрат. Само на метри от гроба на предпологаемия аристократ обаче историците са се натъкнали на друго интересно откритие - скелети на деца, като отгоре са били варосани.

Според Марваков, това е далеч по-интересен случай, тъй като въпросните деца най-вероятно са били болни от чума, която е върлувала в цяла Европа през 14 век. Те са погребани сред други близо 28 други открити край църквата. 
По проект "Вяра в Несебър" продължават и археологическите проучвания на църквата „Св. Йаон Кръстител”.

До момента е установено, че църквата е била съградена върху три древни храма. Около нея са открити и още 38 погребения на знатни хора, а вътре в самия храм е разположен и гроб на двама влюбени.

Въпреки, че все още не е готов антропологичния анализ ясно могат да бъдат видени скелетите на прегърнати и погребани заедно мъж и жена. 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖ ТУК

Целта на археологическите проучвания в църквата "Свети Йоан Кръстител" в стария Несебър е да се разкрият основите на храма, след което те да бъдат укрепени. Предвижда се до следващото лято храмът, под който са открити останки от три църкви една, от която датира от 4-3 век преди Христа да бъдат осветени за да могат да бъдат отворени за туристи.