Румъния разреши евтаназия на бездомни кучета

Румъния разреши евтаназията на улични кучета след смъртта на 4-годишно дете

Румънският парламент одобри с мнозинство нов закон за бездомните кучета след като преди седмици бездомни песове изядоха 4-годишно момче в парк в Букурещ, предаде Spiegel, цитиран от news.bg.
Преди около две седмици 4-годишният Йонут играл заедно с брат си Андрей в парк в румънската столица, когато глутница бездомни кучета се нахвърлили върху тях. Андрей успял да избяга само с няколко ухапвания в крака. Когато полицията пристигнала на мястото на събитието, открили тялото на Йонут полу-изядено. Според екипът, направил аутопсията, детето е било ухапано над 100 пъти, като смъртта е настъпила от кръвозагуба.
Междувременно, от наскоро проведено изследване, е станало ясно, че над 3/4 от жителите на румънската столица подкрепят избиването на уличните кучета.
От организацията „Четири лапи" в Букурещ обаче заплашили да внесат оплакване в Европейската комисия и призовали за стерилизация на кучетата, вместо за избиването им.
В същото време, обаче, едно от кучетата, нападнали Йонут е било идентифицирано като вече стерилизирано, благодарение на имплантиран в ухото му чип. Става ясно, че през 2008, то е било осиновено от една от групите за защита на животните в Букурещ, срещу задължението то да не бъде пускано на свобода. 
Прокуратурата в румънската столица разследва членовете на групата, като е вероятно да бъде повдигнато обвинение за непредумишлено убийство срещу нейни членове, завършва изданието.