Отварят уникалната базилика от IV век

В 18.30 часа в петък е официалното представяне на "Малката базилика" в Пловдив

На 20 септември от 18,30 часа официално ще бъде представена възстановената „Малка базилика” в Пловдив. Раннохристиянската култова сграда от края на IV век е открита при разкопки през 1988 г. Тя ще бъде отворена за посетители до 01.00 часа на 21 септември. Със значимото събитие ще се даде началото и на деветото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”.

Трикорабната постройка свидетелства за ранното християнство в българските земи и за изключителното майсторство при създаване на подови мозайки в Късноантичния Филипопол. От 1995 г. Малката базилика има статут на Паметник на културата от национално значение. Настоящото й местонахождение е бул. „Мария Луиза” до бл.23.

През 2010г. започна  нейната цялостна реставрация и социализация с подкрепата на Фондация "Америка за България", Министерството на културата и Община Пловдив.

Първоначално като част от програмата на „Нощта” посетителите ще могат да видят изключително добре запазените многоцветни мозайки, разположени на повече от 110 квадратни метра, както и единствения открит у нас баптистерий с кръстовиден мраморен басейн. Сред ценните исторически качества на Малката базилика са и запазените основи на стени и колонади. След цялостната реставрация е изградено защитно покритие, снабдено със съвременни системи за климатизация и осветление, които гарантират поддържане и опазване на паметника в състояние, каквото статутът му изисква.

Повече информация за проекта може да видите на romanplovdiv.org.

Околното пространство на базиликата е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща.

Специални гости на откриването ще бъдат инж. Иван Тотев - кмет на Община Пловдив, Стефан Стоянов - заместник-кмет, от Фондация „Америка за България” - Карл Форцхаймър, съпредседател на Борда на директорите; Крис Матлън – член на Борда на директорите, Патрик Бракън, президент, Десислава Тальокова – изпълнителен директор, Ленко Ленков - програмен директор „Гражданско общество”; представител на Министерството на културата, Веселина Сариева – директор на фондация „Отворени изкуства” и фестивалният директор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”  - Виктор Янков.

Откриването на Малката базилика е едно от ключовите събития в програмата на фестивала, с което „Нощта” ще се продължи традицията по обживяване на историческите локации из целия Пловдив.

Всичко за програмата на Нощта на музеите и галериите може да видите ТУК.