С какво промиват месото за хамбургери в Макдоналдс?

Преди известно време английски готвач Джейми Оливър поде изобличителна кампания спрямо една от най-масовите и посещавани хранителни вериги - "Макдоналдс".

Англичанинът не се поколебал да демонстрира как се изготвя една рецепта в заведенията на световно известната верига и по този начин ясно показа какви грешки в процеса на производство на сандвичите се допускат. 

В почти всеки телевизионен формат, в който вземал участие, Джейми твърди, че месото в хамбургерите на "Макдоналдс" се прави от телешко, което не било вече годно за консумация, но за да го използват в своите заведения, от компанията позволявали то да бъде промивано в амониев хидроокис.

Постоянството на Оливър в отстояване на тези факти пред обществеността довежда управителите на "Макдоналдс" до решението да оповестят, че вече рецептите за техните сандвичи ще се променят. 

Много хора обаче, остават потресени от факта, че каймата за кюфтетата в хамбургерите е била буквално "къпана" в посочената дезинфектираща смес. “Вземаме продукт, който се продава на възможно най- ниската цена за кучешка храна, и след преработка го даваме на хората”, са изобличителните думи на самия Джейми Оливър.

Ако оставим настрана проблема с нискокачествените месни продукти, амониевият хидроокис сам по себе си не е най- полезното вещество. Защо което и да е разумно същество слага месни отпадъци, накиснати в амоняк, в устата на децата си?” – гневи се симпатичният пътеводител в тайните на кулинарията.  Джейми не остава длъжен и на макнъгетите. Той демонстрира пред група деца как се прави изкушаващата ги храна - след смилане на мазнини, кожа, кости и вътрешни органи, пише politikanews.com
В Латинска Америка франчайз мениджърите на "Макдоналдс" опровергаха възможността в техните продукти да се използва амониев хидроокис, същото обявиха и от Ирландия, както и от Обединеното кралство. Те заявиха, че доставят в ресторантите си месо от местни търговци. В САЩ обаче Комисията за контрол на храната допуска употребата на амониев хидроокис като антибактериален агент и "това развързва ръцете" на "Макдоналдс" да използват отпадъчните месни продукти. Има и още една пролука, чрез която от компанията се измъкват- те имат право да не обявяват съставката на своите клиенти. От "Макдоналдс", са обявили, че променят рецептата по свои съображения, които нямат нищо общо с кампанията на Джейми Оливър.

Преди години готвачът сам оглавява кампания за подобряване на храната в британските училища и появата на здравословни алтернативи на "храните боклуци". Той успява за кратко време да акумулира общественото внимание върху проблема със затлъстяването при децата и липсата на здравословни хранителни навици и култура.
За период от три години Британското правителство превежда около 280 милиона паунда за проекта. Тони Блеър, министър-председател тогава, признава, че решението е следствие на активността на Оливър. Скоро след това знаменитият кулинар е обявен за „Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005" от зрителите на Би Би Си.