Варненци събират дарения за бежанците от Сирия

Варненци, които имат желание да помагат на сирийските бежанци в България, се обединиха в група

Целта на групата във Фейсбук има за цел да организира акции за събиране на дрехи, посуда - прибори, тенджери, чинии, хранителни продукти, хавлии, одеяла и др. за сирийските бежанци. Даренията ще се доставят в транзитния център в с. Пъстрогор. 

Първата акция ще се осъществи в два поредни уикенда - 21-22 септември и 28-29 септември, от 10 до 14 ч. на адрес - ул. "Македония" 4, партер, фотостудио. За повече подробности и контакти влезте в групата Приятели на бежанците от Сирия

В момента има спешна нужда от бебешки колички, памперси и адаптирано мляко. Ще се събират и пари за закупуването им. Организаторът на акцията се ангажира лично да отиде в лагера на 3 октомври и лино да участва в раздаването им. "Осигурен е транспорт, трябва да осигурим парите за горивото", се съобщава още в групата.

Ако имате възможност и желание да се включите в акцията, имайте предвид какво и как можете да осигурите:

Бебешки колички, играчки
Детско сухо мляко (увери се, че е в срок на годност)
Пособия за ученици - тетрадки, химикалки, моливи, боички, блокчета, пластилин и други;
Хигиенни материали - белина, дезинфектанти, прах за пране, сапуни, шампоани, четки и пасти за зъби и други
Санитарни материали - памперси, дамски превръзки, тоалетна хартия, самобръсначки, афтършейв, бебешка пудра, дезодоранти и други
Пособия и бельо за спане - дюшеци, одеяла, възглавници, чаршафи, калъфки и други
Медикаменти - аспирин, аналгин, алергозан, лекарства за краста, антибиотици, парацетамол и други (увери се, че са в срок на годност)
Бинтове, марли, лепенки, риванол, спирт
Есенно-зимни дрехи и обувки за деца, мъже, жени (само в добро състояние - изпрани и сгънати, няма нужда от химическо чистене)
Спортни пособия - топки, въжета за скачане, стари фитнес уреди и други.

"В лагера в с. Пъстрогор има 1 котлон, няма хладилник, така че няма къде да се съхраняват малотрайни продукти", съобщава Моника Гецова, инициатор на акцията. Тя лично до момента е събрала 300 лева от близки.

От Държавната агенция за бежанците съветват желаещите да носят дарения и в регионалните центрове на БЧК.