Първанов: Един човек на Позитано държи БСП като заложник

"Има още преди 100 години постановка за единството, че това означава единодействие, но не единомислие", каза още Георги Първанов.

"Има един човек на Позитано, който много отдавна държи партията като заложник".

Това заяви бившият президент и бивш лидер на БСП Георги Първанов в предаването "Още от деня" на БНТ.
Според бившия лидер на БСП партията трябва да изчисти своята лява идентичност и да определи параметрите на коалиционния компромис, защото всяко следващо управление вече ще налага тази формула. Георги Първанов заяви още, че на "Позитано" не се прави нищо. Той посочи, че за три месеца партията е провела само един пленум, в момент, когато в страната ври и кипи. В същото време политиката на правителството се реди незнайно къде и от кого. 

Първанов отхвърли тезата, че руши единството на БСП и заяви, че не прави БСП заложник на идеята си за дискусионни клубове в цялата страна и няма намерение да създава нова лява формация, както и че няма лични амбиции да става председател на партията.

Бившият президент ще стартира проекта си тази неделя - в деня на Независимостта.
Като мотив за новия си проект Първанов посочи дефицита на идеи и на личности. Той има амбицията тези клубове да изкарат хората, които вече са успели и са се доказали за да се влеят в управлението на страната. Амбиция, която не опира до създаването на нова партия.
"Не е нужна нова партия, аз съм човек, който като партиен лидер съм постигнал повече и да започвам от начало е нелепо, и една нова партия не обогатява идейния облик на управлението, по-скоро трябва да потърсим консолидация на лявото и центъра", подчерта Георги Първанов.

"Има още преди 100 години постановка за единството, че това означава единодействие, но не единомислие", каза още Георги Първанов.

Първанов е скептик за успеха на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ и е сигурен, че той ще има мобилизиращ ефект за управляващите. Лутането в избора на тема за вота той определи като слабост на опозицията, но и като нещо, което се е случвало и в предишното управление. Според Георги Първанов в момента всеки говори, но никой не мисли за избори.