Апокалипсис кога?

4 малко известни случая, в които Земята е била на границата на апокалипсис

На 19 септември, 2000 година, Земята по чудо се е разминала с гибелен сблъсък, обявиха британски учени. Тя се разминава с астероид, чието падане би предизвикало мощен взрив с непредсказуеми последствия, добавят те. Има още три случая, в които нашата планета е била на прага на космическа катастрофа и които са малко известни.

През 2000 г. Земята е била „на косъм”, казват британските учени. Като доказателство те показват снимки на астероид, на които се вижда неголямо космическо тяло, устремено с огромна скорост към нашата планета. При последвали проучвания, било изяснено, че падането му би предизвикало мощен взрив, сравним с последствията от взривяване на ядрена бомба. Навлизайки в земната атмосфера, космическия обект профучава „по допирателната” и отново се отправя към космоса. Ако бе прелетял 20 км по-ниско, катастрофата щеше да е неизбежна, уверяват британските астрономи.

През август 1883 г. по чудо не настъпва краят на света, когато на няколкостотин километра от планетата ни прелетяват отломки от комета. Вероятността някои от тях да се врежат в Земята е била много голяма, а размерите им са превишавали значително тези на обекта, довел до Тунгуската катастрофа. "Ако се бяха сблъскали със Земята, щяха да се случат 3275 Тунгуски катастрофи за два дни, което би довело до изчезването на живота”, обясняват мексикански астрономи от Националния автономен университет. Те са проучили снимки, направени от Хосе Банилей на 12 и 13 август 1883 година. На кадрите са зафиксирани 447 обекта, профучаващи на фона на слънчевия диск.

На 3 март, 2009 г. покрай Земята, на разстояние 72 хил. километра прелетява огромен метеорит, сравним по размерите си с Тунгуския. Космическото тяло, под името 2009 DD45, е прихванато от австралийски астрономи от обсерваторията Сайдинг Спринг. По техни изчисления той е бил с диаметър около 35 метра. По тяхна оценка, макар и близнакът на Тунгусеца да е преминал вече покрай планетата ни, има вероятност все още да крие заплаха за Земята. Затова и наблюденията над него продължават.

На 15 февруари, 2013 г, астероидът 2012 DA14 се приближи на минимално разстояние до Земята, а именно 27,7 хил. километра. Астрономите отчетоха това като рекордно близко разстояние, в което космически обект приближава планетата ни през последните 30 години. По техни изчисления астероидът е бил с диаметър 45 метра, а удар с него би довел до катастрофални последствия. Но и този път ни се размина. А междувременно над Челябинск прелетя болид и причини разрушителна ударан вълна. Свързани ли са тези два обекта помежду си и дали подобна опасност застрашава планетата в близко бъдеще, засега не е известно. Възможно е Челябинският метеорит да е бил спътник на DA14, смята Максим Хавричев, завеждащ обсерваторията на Перебургския планетариум.