Правят бизнес инкубатор в Пловдив

Мисия Пловдив

27-09-2013, 13:18

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсиш работа - ела на Job Fair

Младите искат хилядарка за начална заплата

Вицепремиерът насърчи безработните младежи да трупат стаж и да правят сами бизнес

„Пловдив е един от градовете на предприемачеството. Мястото, където всеки бизнес има шанс да порасне и да бъде успешен!”, каза вицепремиерът Даниела Бобева при откриване на форума „Job Fair 2013”. Пред младите хора тя заяви, че са предприети редица инициативи. Една от тях е изграждането на бизнес инкубатори с помощта на университетите в страната. Те ще бъдат за младежи, които искат да създадат самостоятелен бизнес. Следващата стъпка е насърчаване на т.нар. Start Up – старт на бизнес. Междувременно в дирекцията по администрация в Министерски съвет е подготвен проект за стажове, които насърчават предприемчивостта на младите хора.

Бобева посъветва младежите да не търсят само парите от новата работа. „Стажът е нещо много важно. Той е мост към нова работа.”. По мнението й всеки един опит в CV-то на човек е важен и дава по-големи шансове за развитие.

Вицепремиерът призова работодателите да бъдат поощрителни към бъдещите си работници - да им дадат шанс и да се грижат за тях. „Когато има такъв проблем като младежката безработица той не бива да се решава само от младежи, само от работодатели или само от правителството. Мисля, че всички ние трябва да помогнем на младите хора да си намерят работа”, допълни тя.

„Едно от най-големите предизвикателства пред българската икономика е да се справи с ограничаването на предприемачеството. Предприемачеството не е дисциплина в университет – то е състояние на духа. Икономиката се движи от предприемчивите хора.”, каза вицепремиерът. Затова тя посъветва младежите да търсят възможности сами да правят бизнес.