Свирачът - магьосник Ибряма и оркестър "Тракия" на Античния

Прочутият музикант излиза на сцената тази вечер

Тази вечер в Античния театър на град Пловдив излиза един истински съвременен Антей – исполинът кларинетист Иво Папазов – Ибряма със своя оркестър „Тракия“!

Концертът е част от програмата на IV Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” 2013 – носител на престижната награда „Музикален проект на годината“ в класацията „Музикант на годината“ 2011 на БНР. 

Навлязъл в изкуството като самоук музикант, Иво /с рожденото име Ибрям Хапазов/ се прочува в цял свят с изключителния си талант на народен свирач, виртуоз, надмогнал всички тайни на своя инструмент. Сватбарската музика, чийто всепризнат цар е Ибряма, в блестящите му импровизации се превръща в стихия, обособила ново направление в джаза. Той си извоюва място в средата на най-бляскавите джазмени днес, партнира си с идоли като Джони Грифин, Ектор Зазу, Окай Темиз, Глен Велез, Сергей Старостин и др. Свири на световни сцени и фестивали в Париж, Залцбург, Краков, Будапеща, Рудолщат, Стокхолм, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк, джаз-клуба „Рони Скотс” в Лондон и много други.

Със своя оркестър „Тракия” кларинетистът записва два албума – „Orpheus Ascending” (1989) и „Balkanology” (1991) за Hannibal Records и прави турнета в САЩ, Канада и Великобритания. Самостоятелният му албум „Панаир”, издаден от „Кукер Музика”, през 2004 г. е номиниран за наградите на Би Би Си за Световна Музика. Ибряма печели Наградата на публиката на Би Би Си (BBC – Radio 3 World Music Audience Award 2005). А британският вестник „Индипендънт” го нарича „свръхестествен гений на кларинета”. Носител и на много национални отличия, през 2011 г., по предложение на МС, той е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий” /огърлие/ за особено значими заслуги в областта на културата и музикалното изкуство.

 „Дни на музиката в Балабановата къща“ се осъществяват с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация „МузикАртисимо“, Община „Пловдив“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата и с медийното партньорство на БНР и БНТ2.