Започват строежа на океанариума през ноември

Пловдивската компания "Темена" ще проектира аквапарка, тя ще поеме и строителството

Строителството на мега проекта за океанариум в Бургас, който няма аналог у нас, най-вероятно ще започне в началото на ноември, след края на туристическия сезон. В момента текат предпроектни проучвания и геоложки изследвания.

"Възложили сме проектирането на първия етап — аквапарка, на българска компания и с нея ще изчистим строителните параметри на проекта. Проведохме конкурс и избрахме пловдивската компания "Темена", която има опит с водно-развлекателни проекти. Тя ще поеме и строителството, тъй като има добри партньори в реализирането на подобни проекти. Но всичко ще зависи от това кога ще сме готови с проектирането", казаха от една от най-големите руски компании НПО "Мостовик" в интервю за в. "Капитал".

Инвеститорите определих атаките, че истинската цел на проекта е не океанариумът, а строителството на голям хотел в парка като спекулации. От "Мостовик" подчертаха, че според концесионния договор това е последният етап от проекта. Първият е аквапарк, след това ще се изгради делфинариум и океанариум и едва след това идва ред на хотел със 100 места.

"Той ще е с етажност, изцяло съобразена с българското законодателство и със спецификата на района. Всички тези проекти ще са на общ терен, където първоначално ще осигурим цялата необходима инфраструктура – водопровод, канализация, асфалтов достъп и т.н. Едва след това ще строим", допълниха инвеститорите. 

Според техни изчисления срокът за откупуване на инвестицията ще е около 15 години, като очакват близо 1 млн. посетители ежегодно да посещават уникалната атракция. Освен туристите, от компанията ще разчитат и на местни посетители. 

"Има голяма закрита част, която ще е отворена за жителите и гостите на Бургас целогодишно. Освен това ще предложим към океанариума и делфинариума да изградим учебен и научен център, където ще може да се провеждат обучения, да се правят изследвания... В проекта във Владивосток има център за изследване на океана. Тук също искаме да направим подобно нещо за Черно море", казаха оттам.