Брокери крадат самоличност, лъжат мераклии за дом

Нова измама при сделките с имоти

Измамници дебнат купувачи и продавачи на недвижими имоти. Сделките с фалшиви пълномощни намаляват след като нотариусите получиха достъп до система с лични данни, коментира Иван Велков – председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" /НСНИ/. Измамната ниша обаче е запълнена от хора, които крадат чужда самоличност и искат капаро от 10% за имот, който не е техен. Напоследък има случаи на лъжливи брокери, които използват визитни картички на истински фирми с реални имена и служебни телефони. Клиентът се доверява и гърми със сума, дадена кеш на фалшивия брокер. Подобни случаи са регистрирани в София. За опарени в Пловдив не се знае.

Това е криминално деяние, пращаме сигналите на полиция и прокуратура, заяви Велков.

Имотните портали у нас са предприели сериозни мерки в началото на годината. Лимитиран е достъпът на хора, които не подават трите имена, ясно дефиниран адрес, БУЛТАТ и т.н. Председателят на сдружението предупреди, че има много обяви от търговски марки, но зад тях не стои истинска фирма и купувачите често са обект на подвеждаща реклама. Над 100 “фирми” изчезнали с обявите си, но имало още доста.

У нас липсва регистър на брокерите и агенциите, заети с недвижимите имоти. В бранша признават, че много служители в общински и държавни администрации се занимаван с подобна дейност, без да имат право на това. От години се готви законопроект, който ще регламентира дейността на брокерите. Работи се и по въвеждането на европейски стандарти, за да има прозрачност в имотната търговия.

Въпреки рисковете и измамите в Пловдив се отчита стабилизиране при цените на жилища. Голяма част от новите комплекси са разпродадени. Има търсене на терени за строеж, коментира председателят на НСНИ в града Христо Хаджиев. По мнението на експерти цените и пазарът като цяло няма да поднасят изненади. Не се очакват лоши прогнози.

От началото на годината има ръст на сключените имотни сделки. По брой Пловдив задминава столицата.

Търсят се предимно жилища. Предпочитани са апартаменти с една и две спални. Търговски площи, офиси и терени се търгуват по-слабо.

Най-скъпи остават новите домове в Центъра. Кв.м. върви между 650 – 700 евро. Ново строителство в "Кършияка" се търгува на 550-600 евро/кв.м, в "Тракия" – 450-490 евро/кв.м , "Южен" – 400-450.

Статистиката показва, че цените под тепетата са по-ниски в сравнение с тези в София, Варна и Бургас.

Огромната част от хората по света не са собственици. Да си стопанин е и ангажимент, който в България ще става все по-скъп, анализират още брокери. Комуналните разходи, данъците, таксите растат непрекъснато. Според Христов в рамките на от 6 до 10 години разходите, които човек трябва да направи, за да е собственик на имот, са сравними с покупко-продажбата на един нов.

В Америка статистиката показва, че един човек сменя жилището си между 7 и 11 пъти, у нас по-малко от един път.